Nagyvilág

2007.12.04. 07:51

A távozó miniszterelnök segít a belga kormányválság megoldásában

<p>A leköszönő belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt egyfajta tanácsadói szerepet kapott II. Albert királytól, hogy térképezze fel, mi módon lehetne életképes kormányt alakítani.</p>

Az elmúlt hétvégén Yves Leterme flamand kereszténydemokrata politikus visszaadta kormányalakítási megbízását az uralkodónak. Nem sikerült meggyőznie ugyanis vallon testvérpártját az államreform továbbviteléről, ezért megszakította a koalíciós tárgyalásokat. Verhofstadt, a flamand liberális ex-miniszterelnök megbízatása hangsúlyozottan nem kormányalakításra szól, csupán a lehetőségek felkutatására, miként lehetne kikerülni az idestova fél esztendeje tartó válságból.

Egyúttal II. Albert belga király kibővítette a távozó kormány jogkörét. Eddig csak azokban a kérdésekben volt joga ugyanis dönteni, amelyek még a választások előtti időkben keletkeztek. Most aktuális, igen sürgető ügyeket is napirendre vehetnek, de ez még mindig nem éri el egy ügyvivő  kormány hatáskörét. A Belga  Központi  Bank korábban figyelmeztette az ország politikai elitjét, hogy a politikai vákuum ebben az évben 2,5 milliárd euró bevételtől fosztja meg az országot, mert a már elhatározott adóreformot nem tudják konkrét intézkedésekre váltani.

Brüsszeli megfigyelők szerint, amennyiben Verhofstadt kísérletét sem követi siker, új választások kiírására kell számítani. Az ország tehetősebb északi fele, Flandria messzemenő, fiskális autonómiát is tartalmazó államreformot sürget, ezt azonban a szegényebb és ezért a leszakadástól félő Vallónia visszautasítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!