Nagyvilág

2007.11.10. 08:41

Hétórás űrszerelés a Nemzetközi Űrállomáson

<p><text>Hétórás űrszerelést végzett magyar idő szerint szombatra virradó éjjel a Nemzetközi Űrállomás egy amerikai és egy orosz űrhajósa. A két asztronauta olyan átalakításokat hajtott végre, amelyekre azért volt szükség, hogy a végleges helyére kerülhessen a Harmony modul.</text></p>

Az amerikai Peggy Whitson parancsnok és az orosz Jurij Malencsenko fedélzeti mérnök hétfőn folytatja a munkát. Akkor a Destiny űrlaboratórium nyomáskiegyenlítő adapterét átszerelik a Harmonyra. Szerdán aztán a Harmonyt lekapcsolják a mostani ideiglenes helyéről, és a Destiny orrához csatolják.

A Harmonyn keresztül fog az űrállomáshoz dokkolni a Columbus európai űrlaboratórium, amelyet december elején visz fel az Atlantis amerikai űrsikló. Később szintén a Harmonyhoz kapcsolják majd a japán Kibo laboratóriumot, amelyet februárban és áprilisban két részletben szállítanak majd fel a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!