Nagyvilág

2007.11.25. 10:13

Földrengés Szumátrán

<p>A Richter-skála szerinti 6,2 erősségű földrengés rázta meg vasárnap az Indonéziához tartozó Szumátra szigetét.</p>

A földmozgás központja több mint 50 kilométerre a tengerfenék alatt volt a Szumátra délnyugati részén lévő Bengkulu városának közelében. Szökőárt nem okozott a rengés, áldozatokról, anyagi kárról egyelőre nem érkezett jelentés.

Bengkulu környékén szeptemberben három erős, 7,1-es és 8,4-es közötti erősségű földrengés volt. A katasztrófában 23 ember meghalt.

Indonézia része az úgynevezett csendes-óceáni "tűzgyűrűnek", mely a nyugati féltekén, Japánon és Délkelet-Ázsián keresztül húzódó vulkánok és törésvonalak sorozata. 2004 karácsonyán ugyanebben a földrengésveszélyes körzetben volt hasonló, rendkívül erős 9,2-es erősségű földrengés, majd szökőár.

Az akkori katasztrófában egyes becslések szerint több mint 200 ezer ember vesztette életét az Indiai-óceán körül lévő országokban, elsősorban Indonéziában. Az ENSZ hivatalos adatai szerint 187 ezren haltak meg, 43 ezren pedig eltűntek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!