Nagyvilág

2007.11.06. 07:23

Bush fokozza Törökország támogatását a kurd lázadók elleni harcban

<p>Az Egyesült Államok katonai és titkosszolgálati együttműködést ajánl Törökországnak a kurd lázadók elleni harcban - jelentette be George Bush amerikai elnök hétfőn.</p>

A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan üdvözölte a bejelentést, de mint mondta, Ankara ennek ellenére sem vonja vissza csapatait az iraki határról.

Törökország Washington stratégiai partnere és Amerika szoros szövetségese, mondta Bush, miután a Fehér Házban fogadta a török miniszterelnököt. "A Kurd Munkáspárt (PKK) terrorszervezet, Törökország ellensége. A szervezet Irak és az Egyesült Államok ellensége is." - tette hozzá az amerikai elnök.

Washington bejelentette, hogy háromoldalú, amerikai-török-iraki együttműködést kezdeményez a PKK-val kapcsolatos titkosszolgálati jelentések megosztására. Bush ígéretet tett arra is, hogy elvágják a szervezetet anyagi forrásaitól és megakadélyozzák a vezetők mozgását is.

Elemzők szerint Washington a most bejelentett intézkedésekkel arra akarja rábírni Törökországot, hogy tegyen le az Irak elleni inváziós terveiről.

Ankara azt állítja, hogy a PKK fegyveresei iraki területeket használnak hátországként törökországi támadásaikhoz. Törökország 100 ezer katonát vezényelt a határmenti térségbe.

Az Egyesült Államok ellenez egy egyoldalú török támadást. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: Washington kész megsokszorozni erőfeszítéseit a helyzet rendezése érdekében.

A PKK küzdelme egy független Kurdisztánért 1984 óta 37 ezer életet követelt. A PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terroristaszervezetként tartja számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!