Nagyerdő hírei

2018.06.25. 14:01

Újabb vaddisznók a Kartács utcánál

Debrecen - A vadásztársaság vezetője szerint az emberek is hibásak abban, hogy vadak jelennek meg a városban.

Debrecen - A vadásztársaság vezetője szerint az emberek is hibásak abban, hogy vadak jelennek meg a városban.

Ismét vaddisznót láttak Debrecenben, a Nagy­erdő szélén, a Kartács utcán. Az ember és a vadállat – a Hajdú köz és a Hangyás utca közötti – találkozásáról videó is készült:

Fokozzák az etetést

Dr. Illés Árpád, a Hajdú Főnix Vadásztársaság vezetője ennek kapcsán elmondta: az ilyen esetek megelőzése érdekében folyamatosan ritkítják a Debrecen körül élő vaddisznóállományt. Február óta 20 állat került terítékre.

Egy év alatt ez a szám 130–140 volt, ami nagyon soknak számít. Emellett nyáron is működtetik a Nagyerdő mélyén kihelyezett vadetetőket, kukoricával igyekeznek a malacokat ott tartani.

Évente körülbelül 500 mázsa szemes kukoricát szórnak ki nekik. Arról is beszélt, hogy éppen a múlt héten alakítottak ki egy újabb szóróhelyet, és a hivatásos vadász is rendszeresen etet. – Ennek ellenére azt teljesen kizárni, hogy a vaddisznók az emberek által lakott területekre menjenek, nem lehet – jelentette ki a szakember.

A vadász hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy nem a vaddisznók mentek az ember lakhelyére, hanem az ember foglalta el az állatok területét azzal, hogy az elmúlt évtizedekben többször is a Nagyerdő rovására bővítették Debrecent.

Terjeszkedő civilizáció

– Például Pallagon, ahol most házak tömege áll, 15 éve még vadásztunk, erdők, rétek, gyümölcsösök voltak – fogalmazott dr. Illés Árpád. A Hajdú Főnix Vadásztársaság vezetője azt sem hagyta szó nélkül, hogy tapasztalataik szerint az emberek rengeteg szemetet visznek ki az erdők szélére.

Azok között sajnos jelentős mennyiségű élelmiszer is akad, ami vonzza az állatokat – vagyis a vadászok szándékával ellentétes hatást vált ki – hangsúlyozta ezek kapcsán a szakember.

OCs


[related-post post_id="3818866"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!