Multimédia

2017.05.28. 19:55

A mobilozók 90 százaléka feszültté válik, ha nincs nála a telefon

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy több ezer résztvevő által kitöltött kérdőív szerint ma Magyarországon a felnőtt lakosság 80%-a rendelkezik okostelefonnal, legyen szó akár Androidos készülékről, akár iPhone-ról, vagy egyéb kevésbé ismert operációs rendszerrel felszereltről.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy több ezer résztvevő által kitöltött kérdőív szerint ma Magyarországon a felnőtt lakosság 80%-a rendelkezik okostelefonnal, legyen szó akár Androidos készülékről, akár iPhone-ról, vagy egyéb kevésbé ismert operációs rendszerrel felszereltről. Az egyik legmeglepőbb eredmény, hogy a felhasználók 90%-a érzi magát kellemetlenül és feszülten, ha okostelefonja nem lehet vele a nap minden pillanatában. Ez legtöbbször akkor okoz problémát, ha valaki otthon hagyja a mobilját a munkahelyére menet, attól függetlenül, hogy a munkához szüksége van-e rá - írja a phonebox.hu.

Kattintásra nagyobb méretben is látható.

Az okostelefonok az életünk szerves részévé váltak, azonban könnyű átesni a ló túloldalára, ahogy azt a felmérésből készült infografika is tanúsítja. A kérdőívvel megkérdezettek 90%-a, mindenhova magával viszi okostelefonját, és a legtöbbjük, arra teljesen alkalmatlan helyen használja is, szinte már reflexből. A Phonebox összeszedte a leggyakoribb és egyben legkirívóbb eseteket is, amik okostelefon függőségre utalnak.

1. Pihenni is telefonnal a kezünkben szoktunk

A felmérés alapján megállapítható, hogy a kérdőívre válaszolók és okostelefonnak rendelkezők 90%-a rendszeresen használja mobiltelefonját szabadidejében szórakozásként, vagy unaloműzőként. Manapság Magyarországon egyre többet látni olyan embereket, akik társaságban, pihenés közben, vagy akár tv-nézés alatt is a okostelefonjukat nyomkodják, még több szórakozás és új információk után kutatva.

2. Az ebédnél is híreket olvasunk

75%-unk használja az okostelefont étkezés közben. Legyen szó akár egy ebédről, vagy vacsoráról. Továbbá a megkérdezettek nagy arányban előveszik a telefonjukat akkor is, ha társaságban vannak és erre csak akkor döbbenek rá, ha valaki szóvá teszi.

3. Telefonnal a párnánk alatt

A tulajdonosok 80% használja a telefont este lefekvés előtt. Valamint majdnem ugyanekkora százaléknak az első dolga felkelés után, ellenőrizni az emaileket és, ellenőrizni a Facebook-ot, vagy híreket olvasni. Ez nem csak az alvás minőségét rontja, hanem a felkelés utáni szellemi aktivitást is jelentősen csökkenti. Sok embernél tapasztalható, hogy ha lefekvés előtt okostelefont használ, akkor sokkal nehezebben alszik el, mint mások. Ezt a problémát a hidegebb fények, pontosabban az úgynevezett kék-fény számlájára írhatjuk, amik bizonyítottan éberebben tartják az embereket, és könnyen alvászavarokat is okozhatnak. Erre már a legtöbb gyártó kínál megoldást, például az iPhone-ok rendszere már 2 éve tartalmaz egy esti órákban beállítható színárnyalat szűrőt.

4. Munka közben is

Ha van rá lehetősége, akkor mindenki magával viszi mobilját a munkahelyére, és a megkérdezettek 65%-a munka közben is használja, magáncélra. A statisztikába nem tartoznak bele a munkához köthető telefonálások, kizárólag a magán célú felhasználást vettük tesztünkkel figyelembe. Átlagosan munka közben 40-45 percenként ellenőrizzük telefonunk állapotát, frissítünk rá a levelekre vagy futjuk át a különböző közösségi felületeket.

5. Vezetés közben is kézben tartjuk

Az egyik legveszélyesebb jele a függőségnek, ha a telefont még vezetés közben is használjuk. Ebben az esetben most nem a szokásos telefonálásra gondolunk, hanem a sokkal figyelem elterelőbb használatra. Az okostelefonnal rendelkezők 30%-a rendszeresen használja, vagyis kézbe veszi vezetés közben is a telefonját útvonaltervezéshez, chat-eléshez, vagy akár komolyabb email-ek megfogalmazásához. Ez nem csak magunkra nézve veszélyes, hanem hatalmas veszélyforrás a közlekedés többi résztvevőjére is.

Természetesen a technikai fejlődés velejárója az okostelefonok egyre nagyobb mennyiségben történő felhasználása, azonban a fenti esetekben nem árt odafigyelni, mivel sokszor akaratlanul és szinte teljesen szükségtelenül is a készülékünk után nyúlunk.

A felmérés további érdekes ténye, hogy a felhasználók több, mint fele, azaz pontosan a megkérdezettek átlagosan 58%-a, minden órában legalább egyszer ellenőrzi és bekapcsolja a telefonját. Ez az arány természetesen korcsoportonként eltérő, azonban arra lehet következtetni, hogy a fiatalabb korosztály többet és többször is használja a mobilját, mint idősebb társaik.


A hétköznapi ember számára ismert internet csupán a jéghegy csúcsa.

 

Nem szokványos kutatást végeztek a Pennsylvaniai Egyetemen 102 diák bevonásával. A nebulók személyisége és a facebookos profilképük közötti összefüggést vizsgálták. Olyan eredményre jutottak, ami még a szakembereket is meglepte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!