Multimédia

2016.06.13. 08:27

Nem arra teremtette a világhálót az internet atyja, amire használjuk

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tim Berners-Lee szerint a kémkedés és a blokkolás aláássa a net célját, az emberi teremtés támogatását.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tim Berners-Lee szerint a kémkedés és a blokkolás aláássa a net célját, az emberi teremtés támogatását.

Tim Berners-Lee huszonhét évvel ezelőtt megalkotta az internetet, hogy a tudósok könnyebben találjanak meg bizonyos információkat. Mára azonban a tudás mellett a kommunikáció és a kereskedelem legerősebb platformjává lépett elő. Ez nem egészen az, amit az élő legenda megálmodott – tudatta a hvg.hu.

Elterel és eltakar

Az internet feltalálójának elképzelése szerint nem szabad, hogy a net központilag irányított legyen, vagy hogy kémkedjenek a felhasználók után – ez derült ki azon a San Francisco-i konferencián, melyen a világ techvezérei arról beszélgettek, hogyan lehetne a világháló sokkal decentralizáltabb és jóval kevésbé cenzúrázott hely.

Tim Berners-Lee szerint jelenleg az emberek kontrolláltan láthatják a tartalmakat, ami egy sor más, nemkívánatos mellékhatással jár együtt. Ilyen a kémkedés, de ide sorolhatnánk az oldalak blokkolását és a tartalmak újraosztását is, ami végül a rossz weboldalakra tereli a felhasználókat. A net atyja úgy véli, mindez abszolút aláássa azt az alapelvet, hogy a internet célja az emberi teremtés támogatása.

A színfalak mögött

Az internet kitalálója aggályosnak tartja a sok hirdetést, valamint azt is, hogy inkább megalkuszunk csak azért, hogy ingyen kapjuk a tartalmat, nem is sejtve, mi történik a színfalak mögött az adatainkkal.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!