Multimédia

2015.07.13. 12:50

Az e-olvasók evolúciója

A hetvenes években feltalált elektronikus tinta a mai napig folyamatosan fejlődik.

A hetvenes években feltalált elektronikus tinta a mai napig folyamatosan fejlődik.

Az e-olvasók iránti kereslet folyamatosan nő: a PocketBook adatai szerint 2014-ben eladási számuk Európában 30–40 százalékkal emelkedett a korábbi évhez képest, míg a globális piac növekedési aránya elérte a 20 százalékot.

Mint minden modern technológiának, az e-booknak is hosszú és bonyolult fejlődésen kellett végigmennie ahhoz, hogy elérje mai szintjét: az elektronikus tinta története közel negyven esztendőre nyúlik vissza.

Üveg helyett műanyagból

Az elektronikus papírt Nick Sheridan találta fel és mutatta be a nagyközönségnek 1975-ben, Amerikában. A Gyricon elnevezésű technológia negatív töltetű fekete és pozitív töltetű fehér, 20–100 mikron átmérőjű polietilén gömböket használ fel. A gömbök átlátszó szilikonlapon helyezkedtek el, és az éppen alkalmazott töltetű elektromosság szabta meg, hogy milyen irányba forduljanak, felfedve a fehér vagy éppen a fekete oldalukat. A technológia újdonsága ellenére azonban a hetvenes években még nem terjedt el széles körben.

A kilencvenes évek második felében az E Ink újra előtérbe került: 1996-ban Joseph Jacobson egy újfajta elektronikus papírt hozott létre, üveg helyett rugalmas műanyaglapokat használt. Három évvel később bejelentették az első papírszerű kijelző piacra dobását, mely az elektronikus tinta technológiáját alkalmazza.

A Sony 2004-ben bemutatta az első e-könyv-olvasót. A készülék a szürke négy árnyalatát jelenítette meg. Ezután 2007 az e-olvasók történetének egyik legfontosabb éve. Szinte egy időben jelent meg két új szereplő a piacon: megalakult a Pocket­Book, míg az Amazon a Kindle márkanév alatt szintén megkezdte az E Ink-készülékek gyártását.

Energiatakarékos és hajlítható

A 2010 előtt gyártott olvasók többsége Vizplex kijelzővel került a boltokba, melynek kezdetleges verziója az újságpapírhoz hasonlított. Az E Ink kijelzők következő generációja a Pearl, mely élesebb kontrasztot biztosított, és elődjéhez képest feleannyi energiát használt.

A mai e-könyv-olvasók többsége a legkorszerűbb Carta kijelzőt használja, mely már 15:1 arányú kontrasztot és 20 százalékkal hatékonyabb fényvisszaverő képességet kínál. Optikai tulajdonságait tekintve a képernyője szinte megegyezik a papírral.

Az elmúlt években különleges E Ink kijelzők is megjelentek a piacon. Ilyenek például az akár 4096 szín megjelenítésére is alkalmas Triton vagy a hajlítható Mobius.

A hetvenes években feltalált elektronikus tinta tehát a mai napig folyamatosan fejlődik, négy évtized után is újra és újra megújítva az e-könyv-olvasók piacát.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!