Multimédia

2012.10.19. 12:04

A Pheed lesz az új közösségi őrület?

Miley Cyrus, Ashley Tisdale, David Guetta, Paris Hilton és Chris Brown is csatlakozott már. De mitől más és mitől ilyen jó ez a weboldal?

Miley Cyrus, Ashley Tisdale, David Guetta, Paris Hilton és Chris Brown is csatlakozott már. De mitől más és mitől ilyen jó ez a weboldal?

A közösségi hálózatok régóta részei az életünknek. Nem az a kérdés, hogy lesznek-e, hanem hogy éppen melyik platformot használjuk. Régóta foglalkoztat mindenkit, hogy vajon lesz-e olyan versenyző, aki le tudja győzni a Facebook egyeduralmát vagy akár megtörni a Twitter sikerét. Most létrejött a Pheed, ami a sztárokat úgy szippantotta magába, mint annak idején a Twitter. Utánajártunk, hogy miben rejlik a gyors siker és érdemes-e regisztrálni rá.

Néhány szóban összefoglalva teljesen ugyanaz, mint a Twitter, de van mögötte üzleti terv! A Pheed egy önfinanszírozású startup cég, amit egy bérelt birtokról irányítanak. Valahogy sikerült rávenniük 200 celebet, hogy regisztráljanak az oldalra. Csak néhány hete indult, de máris elérték a 350 000 egyedi látogatót. Mindezt iPhone applikáció nélkül tették, mivel ez még jóváhagyás alatt van.

A sikeres üzleti modell elég egyszerű: ha lehetővé teszed, hogy a közlő pénzt kérjen a tartalomért, akkor az minőségi lesz. A Pheeden bármit meg lehet osztani: fotót, videót, élő közvetítést stb. A megosztás lehet ingyenes vagy prémium (fizetős). Az összeges a posztoló határozza meg 1,99 és 34,99 dollár között szabadon. A Pheed pedig abból tartja fenn magát, hogy a bevétel felét kéri el jutalékként.

A Pheed alapító szerint a legnagyobb gond a meglévő közösségi oldalakkal, hogy túl nagy a zaj és kevés minőségi tartalom születik rajtuk. Miley Syrus mostanában indította a saját Pheedjét és fél másodperc alatt 10 000 látogató volt kíváncsi az audio felvételére. A nagy kérdés azonban az, hogy például Paris Hilton 8,9 millió Twitter követője közül hány fog fizetni bármilyen exkluzív tartalomért, amit az örökösnő állít elő. A választ majd az idő fogja megadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!