Multimédia

2012.09.28. 14:12

Miért fáj annyira ha törölnek az ismerősök közül?

Ha egyszer arra eszmélünk, hogy a Facebookon csökkent eggyel az ismerőseink száma az nagyon rosszul esik. Nem csak azért mert esetleg közelinek gondoltuk azt a személyt, hanem mert a Facebook az identitásunk részévé vált.

Ha egyszer arra eszmélünk, hogy a Facebookon csökkent eggyel az ismerőseink száma az nagyon rosszul esik. Nem csak azért mert esetleg közelinek gondoltuk azt a személyt, hanem mert a Facebook az identitásunk részévé vált. Egy tanulmány szerint minél több időt töltünk a Facebookon, annál esélyesebb, hogy érzelmileg kötődni fogunk a közösségi oldal interakcióihoz. A "szakítást" az teszi igazán fájdalmassá, hogy az online személyiségünket gyakran kozmetikázzuk olyanra, amilyen képet láttatni szeretnénk magunkról. Ebben az esetben a törlés ezen identitás nemtetszését fejezi ki, ami adott esetben sokkal sértőbb lehet. Rossz úton járok? Nem tetszik a rólam kialakított kép?

A legnagyobb érzelmi trauma, amikor a felhasználó azt hiszi, hogy azért törölte valaki, mert valami rosszat tett a közösségi oldalon. A való életben elkövetett hibáink ilyenkor fel sem merülnek a tudatunkban. A Facebook identitásunk rendkívül fontos. Fontosabb, mint amit a való életben mutatunk magunkból. Talán ha valaki élőben mondaná a szemünkbe, hogy nem vagyunk többet barátok, nem is érdekelne.

Miért törölnek egyáltalán valakit? A tinik között az elsődleges indok, hogy nem szeretnék, ha negatív benyomást tennének valakire a barátai alapján. Ilyenkor jön a szelektálás és a kevésbé attraktív vagy sikeres személyek kiiktatásra kerülnek. További ok lehet még az idegesítő státuszfrissítés és hogy nem szeretnénk ezek befolyása alá kerülni (példuál nem akarom tudni, hogy milyen ruhát vásárolt éppen, megvan a saját stílusom).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!