Multimédia

2007.12.11. 11:16

Babylon - Nyelvében él a nemzet...

<p>Fordítóprogram, vagy sokkal több annál. Teszteltük a Babylon 7-es verzióját. Rá kellett jönnünk, hogy komplett nyelvészeti alkalmazást tartunk a kezünkben.</p>

Egy kis történelem
Babilon – Dél-mezopotámiai város az Eufrátesz folyó partján. Neve akkád, je­lentése: az isten kapuja. Babilon már a Kr. e. XXI. században, a III. Ur-i di­nasz­tia uralmának idején is tartományi központ volt, birodalmi fővárossá azonban Hammurapi babiloni király idején vált. Az I. babiloni dinasztia bu­ká­sa­kor, Kr. e. 1595-ben a várost a hettiták kirabolták. A következő év­szá­za­dok­ban a Mezopotámiában uralkodó kassúk koronázási városa maradt. A Kr. e. I. évezredben Babilónia – és ezzel Babilon – sorsa jelentős részben az Asszír Birodalom politikájától függött. Kr. e. 689-ben Szín-ahhé-eriba asszír király kiraboltatta és leromboltatta a várost, utódja, Assur-ah-iddina azon­ban újjáépítette.

Nyelvzavar a köbön
Az egész földnek ugyanaz volt a nyelve és ugyanazok voltak a szavai. Amikor keletről elindultak, Sineár földjén találtak egy nagy síkságot és ott letelepedtek. Így szóltak egymáshoz: „Gyertek, csináljunk téglát és égessük ki.” A tégla épületkő gyanánt szolgált, a szurok pedig kötőanyagul. Azután így szóltak: „Rajta, építsünk várost és tornyot, amelynek teteje az égig ér. Szerezzünk nevet magunknak, és ne szóródjunk szét a földön!” Akkor az Úr leszállt, hogy megnézze a várost és a tornyot, amelyet az emberek építettek. Így szólt: „Nézzétek, egy népet alkotnak és egy nyelvet beszélnek. Ez csak a kezdete tevékenységüknek. Ezután semmi sem lesz nekik lehetetlen, aminek a megvalósítását elgondolják. Ezért szálljunk le és zavarjuk össze nyelvüket, hogy senki ne értse a másik nyelvét!” Az Úr tehát szétszórta őket onnét az egész földön, s abba kellett hagyniuk a város építését. Ezért nevezik azt Bábelnek, mivel az Úr ott zavarta össze az egész föld nyelvét és onnét szórta szét őket az Úr az egész földön.

Babylon mint vállalat
A Babylon Ltd. egy konkrét témakörre specializálódott szoftverfejlesztő vállalat, melyet 1997-ben alapítottak. A cég vezető szerepet tölt be az "egy kattintással működő" fordítási és információszerzési technológiákban.
A Babylon 7 egy asztali program, amely otthoni felhasználók és cégek számára egyaránt elérhető. A fordító és szótárprogram 1300 forrásból álló adatbázisból kínál eredményeket 85 nyelven. Az adatbázis tartalmazza a 25 db speciális szótárat is, melyet a 14 különböző nyelvi fejlesztőcsapat készített. Különleges tartalmak: Oxford University Press, Britannica, Merriam-Webster, Larousse, Vox, Langenscheidt, Pons, Van Dale, Melhoramentos és Taishukan.
A Babylon világszerte 168 országban értékesít és a felhasználói adatbázisban többi mint 35 millió telepítést regisztráltak. A Babylon vállalati ügyfelei, beleértve az ipar vezetőit is: Avnet, Daimler-Chrysler, Ericsson, Ernst & Young, Fujitsu Siemens, Gillette/Braun, IBM, John Deere, Lufthansa, Motorola, Nestlé France, Océ, Petrobras, Philips, UBS, Xerox és még sok más...

Telepítés, első lépések
Mielőtt a szoftvert megvásárolnánk, érdemes feltelepíteni a kipróbálható verziót, melyet természetesen a Babylon, vagy a SVED oldaláról lehet letölteni.

A telepítés után az első indítást követően elénktárul a Babylon főablaka. Ahhoz, hogy a szótárt magyar nyelvű elemek fordítására is használni tudjuk, le kell tölteni és telepíteni a magyar nyelvű nyelvi és fordítócsomagot. a magyaron kívül még számtalan más nyelv is ingyenesen letölthető, és beépíthető a fordító adatbázisába. Természetesen csak akkor használhatóak korlátlan ideig, csakúgy mint maga a szótár, ha a próbaverzió lejárta után megvásároljuk az előfizetést vagy az örökös használati jogot.

További nagyon lényeges dolog, hogy nem csak az elérhető nyelvek skálája igen széles, hanem az egy konkrét nyelvhez tartozó különböző változatoké is. A fenti képen megfigyelhető, az alapszótáron kívül (az egyes tételek mellett fellelhető a szerző és a definíciók, szavak száma) olyan speciális készleteket is megkaphatunk, mint. pl. eurojargon, a képen éppen nem látszó hálózati szótár, vagy az Erdélyből származó magyar népi dalokat tartalmazó készlet.

Újdonságok, finomságok

  • Spell Checker: egy helyesírás-ellenőrző alkalmatosság, amely ellenőrzi és javítja a szavakat a böngésző szövegterületén, pl. csevegőablakok, e-mailek, blogok, hozzászólások, űrlapok.



    Használata:


  • Webes keresőgomb: A szó beírása után a webes keresőgomb a kattintást követően elindít egy új böngészőablakot, és a Google keresőmotoron alapuló Babylon kereső kilistázza a szónak megfelelő találatokat a webről.


  • Kiterjesztett "GO" menü: az új GO menü már egyaránt tartalmazza a szövegfordítást és a webes keresést, a fordító opciót, a LingoZ.com keresőt, a konvertálót és a többi nyelvet.


  • Smart Dictionary: ezt a lehetőséget akkor érdemes használni, ha a közvetlen fordítás a Babylon szótárjaiból nem elérhető. Ilyekor a szótár azokra a nyelvekre kombinálja az eredményt, amiket kijelöltünk a Target Languages (célnyelvek) listában.
     
  • Auto-complete: ez az "automatikus kiegészítés" szolgálatás megpróbálja előre kitalálni a keresendő szavat vagy kifejezést, és az elkezdett szóra egy előugró ablakban kilistázza a lehetséges találatokat.

     
  • Személyreszabható programablak: ez az új opció lehetővé teszi a szoftver külső paramétereinek egyéni testreszabhatóságát, mint pl. a felület színe, a szöveg háttere, átlátszóság, betűméret.

 

Vegyük vagy ne vegyük?
Bemutatónk végéhez érkezvén újfent nem maradt más dolgom hátra, mint hogy megpróbáljam összefoglalni a pár napos használat során szerzett tapasztalatokat, benyomásokat, észrevételeket. Gyakoratilag megint csak ismételni tudom magam: a Babylon 7.0 egy nagyon jó szótárprogram, sőt, kicsit még több is annál: egy komplett nyelvi alkalmazás- és tudástárnak lehetne nevezni.

Ugyan hosszú évekre visszanyúló, behatóbb ismeretekkel nem rendelkezünk az ilyen megoldásokkal kapcsolatban, de amikor a kollégák idejöttek az asztalomhoz, és a Babylon szleng illetve vulgáris képességeit próbálgattuk, nagy nevetésekkel és emellett megelégedettséggel konstatáltuk az eredményeket (természetesen nem csak ezzel a területtel kapcsolatban). A hatalmas szövegalapú adatbázis mellett természetesen lehetőség van a szavak, kifejezések kimondatására, kiejtetésére is, mindezt a redmondi származású Samu hangja segítségével.

Mennyibe kerül a teljes változat?
Az egy felhasználós, örökös termék ára bruttó 17.000 Ft, az éves előfizetés 9.000 Ft körül várható, vállalatok számára mennyiségi licenszek 26 darabtól lesznek rendelhetőek!

Forrás: Hoc.hu

További részletek a tesztről itt >>>

Milyennek találtad a cikket?

Kapcsolódó cikkek:

  • Három a SanDisk igazság - a Sansák legyenek veletek
  • A világ első mobiltelefonon működő fordítóprogramja
  • Teszteltük a Call of Duty 4-et
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!