Multimédia

2007.11.15. 18:53

Fociznak a robotok a 30. szülinapon

<p>Nyíregyháza - A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Az atlantai világbajnokságon elért sikereket is ismertetik az ünnepi ülés résztvevőivel. <dia width="850" height="630" alt="Fociznak a robotok a 30. szülinapon 2007.11.15."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Fociznak_a_robotok_a_30__sz_linapon_2007_11/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://archive.boon.hu/bilder/inc/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Fociznak a robotok a 30. szülinapon 2007.11.15." /></a></dia></p>

18:45: Nélkülözhetetlen informatika

Az informatika valamennyi szakterület oktatásába beépült, ráadásul olyan gyorsan fejlődő elemként, amely megköveteli a folyamatos frissítést, korszerűsítést.

E szavakkal utalt az informatika jelentőségére Dr. Kerekes Benedek, a Nyíregyházi Főiskola tudományos kutatási és fejlesztési főigazgatója azon a konferencián, amelyet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete megalakulásának 30. évfordulója alkalmából szerveztek.

A témána számos előadás hangzott el, és ismertették a RoboCup projektet, benne a magyarok sikereit az atlantai világbajnokságon.

A nyíregyháziak, pontosabban a Bánki Donát Műszaki Középiskola és az Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola tanulói vívták ki a jogot, hogy képviseljék hazánkat az idén Atlantában rendezett világbajnokságon.

 A magyarok LEGO MINDSTORMS NXT készletből épített robotokkal indultak, míg voltak országok, amelyek saját fejlesztésű, így többnyire erősebb robotokkal álltak pályára.

Ennek ellenére a mieink kemény meccseket játszottak, az angolokat például 10:6-ra, az USA csapatát 5:0-ra verték, Mexikóval 4:4-es döntetlent játszottak, ám végül ebben a küzdelemben nem kerültek dobogóra.

Másik számban viszont taroltak!

A „Poszter és Prezentáció” kategóriában az OND csapat a dobogó legmagasabb fokára állhatott, miután a japán, kanadai, ausztrál összetételű zsűri őket hozta ki a legjobbnak. Nagy László Bence és Szabó Antal feladata az volt: angol nyelven kellett ismertetni a versenyre készülés teljes folyamatát, kiemelve az erősségeket a robotban, hangsúlyozva a kulcskompetenciákat a munka megosztásáról, a csapattá válásról.

Bemutatták a robotjaikat működtető programot is – és a zsűri le volt nyűgözve, hogy honnan indultak és hová értek el. A 14-17 éves fiatalok először indultak ezen a világversenyen és angol nyelvű technológiai, programozói prezentációjukkal, eredményeikkel nevet szereztek maguknak és persze iskolájuknak, városunknak és hazánknak is.

Az ünnepi alkalomból tudományos konferenciát rendeznek november 15-én a Nyíregyházi Főiskolán. A plenáris ülésen szó lesz a magyarországi informatikai gyűjtemény történetéről, a nyíregyházi, első hazai Informatikai Múzeumról, míg a RoboCup projektről és magyarok szerepléséről Atlantában, a világbajnokságonSimon Béláné dr. főiskolai tanár, a megyei szervezet elnöke számol be.

A szekcióülések témái: törekvések a digitális írástudás fokozására a Jósa András Kórházban, az informatika (térinformatika) fejlődése Nyíregyházán, a vállalkozói oldal tapasztalatai, az E-kormányzás magyarországi szabályozása, az „Agymegtartás” című ROP pályázat eredményeinek hasznosítása, informatikai többlettel diplomásaink régióban tartásáért – hallgatói tapasztalatok alapján, szakirányú informatikai képzés a Műszaki és Mezőgazdasági Karon, robotfejlesztő szakkör a Bánki Donát Műszaki Középiskolában. A konferencia alkalmából kihelyezett NJSZT elnökségi ülést és robotbemutatót is tartanak.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!