mozi

2018.10.11. 11:24

Rettegés, kacagás, operában oldódás, találkozás az Apollóban

Debrecen - Mint a fák a leveleiket, úgy hintik elénk a moziélményeket októberben.

Debrecen - Mint a fák a leveleiket, úgy hintik elénk a moziélményeket októberben.

Akár egész hónapra „beköltözhetünk” az Apolló moziba, annyiféle programlehetőséget kínál a város százéves filmszínháza. A szervezők sajtótájékoztatójával egy napon, szerdán kezdődött a Szemrevaló Film­fesztivál, október 14-én a harmadik alkalommal megszervezett Európai Art Mozi Nap programjához kapcsolódik a cívisvárosi intézmény, szó esett a Malter Filmfesztiválról, a Mozinet Filmnapokról, a hónap végére időzített Rettegés Éjszakájáról és a Royal Opera House élőközvetítéseiről.

A nézőtérnél is közelebb

Utóbbihoz Balogh József, a Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, karmestere szólt néhány kedvcsináló szót. Mint mondta, a magas művészi minőséget képviselő produkcióknak helyt adó londoni operaház világhíréhez egy magyar férfi, Solti György is hozzájárult. A zongoraművész reformálta meg egykor a más néven Covent Garden műsorpolitikáját. A jelen formájában 1858 óta álló épület színpadán magyar művészek is álltak már. Az idei évad három új produkciót és nyolc népszerű klasszikust felvonultató repertoárját negyven ország ezernél több mozijában közvetítik. A zenei szakértő kiemelte, csak bizonyos technikai feltételekkel rendelkező filmszínházak vetíthetik a produkciókat. A vászon előtt ülők előnyeként említette a közeli perspektívát, s az élő előadás pótolhatatlan varázsát.

Egész évben élmény

Bódor Edit, az Apollót fenntartó Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, az artmozi egész évben igyekszik a film­kedvelők számára különleges programokkal, vásznon túlmutató élményekkel szolgálni. A nyári, nagyerdei szabadtéri vetítések csaknem mindegyike telt házas volt, nemrégiben mutatták be közönségtalálkozóval egybekötve Nemes Jeles László új alkotását, az Oscar-díjra nevezett Napszálltát, és ismét előttünk áll számos esemény.

Botránkozás, hahota, horror

Ezekről Fejér Tamás, a mozi vezetője árult el részleteket. A német filmművészet négy újdonságát láthatjuk péntekig a Szemrevaló Filmfesztiválon. A vetítések ingyenesek, regisztrációmentesek.

Október 14-én 34 ország ezer art filmszínháza között a debreceni is csatlakozik az Európai Art Mozi Naphoz. Három művet nézhet meg premier előtt a közönség. Itt lesz a hazai animációs alkotás, a Ruben Brandt, a gyűjtő; a Cannes-ban díjazott Szilágyi Zsófia rendezte Egy nap, valamint a dán thriller, A bűnös.

Egy helyi kezdeményezés nyomán Váró Kata Anna színház- és filmkritikus, Fejér Tamás, illetve Szénási Miklós, a dehir.hu főszerkesztője válogatását, összesen 19 rövidfilmet élvezhetünk október 17-én a Malter Filmfesztiválon.

A Mozinet Filmnapokon október 20-a és 23-a között a Oscar-díjas vagy az elismerésre jelölt alkotásokat sorakoztat fel a Miklós utcai kulturális tér, közöttük van a Silvio Berlusconiról szóló botrányfilm is. A Nyitva című új magyar romantikus vígjáték alkotóival október 25-én találkozhatnak az érdeklődők.

A hónap zárásaként, 31-én éjjel a Rettegések Éjszakáját szervezik meg. Ekkor négy friss horrort izgulhatnak végig a műfaj kedvelői egymás után minden teremben. Halloween estéjén borzonghatunk a Ghostland – A rettegés háza, az Örökség, a Hang nélkül és Az apáca filmeken.

HaBe


További információ az Apolló mozi honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!