Helyi közélet

2008.06.04. 13:51

Hajléktalanok valódi paradicsoma

<p>Törött padok, gazos terület, leamortizált kiszolgálóhelységek, szétvert színpad… ez a látvány fogad minket az egykori ifjúsági parkban. <DIA alt="Hajléktalanparadicsom lett az egykori Ifjúsági Park 2008.06.04." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Hajl_ktalanparadicsom_lett_az_egykori_Ifj_s/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Hajléktalanparadicsom lett az egykori Ifjúsági Park 2008.06.04." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Ifjusagipark.wmv/viewer.html" target="_blank">Nézze meg a videót is!</A><BR /></p>

Hajléktalanok valódi paradicsoma ez a hely, ami még nem is oly régen az egyik legkedveltebb szórakozóhelye volt Debrecennek. Valóban idilli, mivel itt aztán rajtuk kívül senki sem jár éjszaka, és talán ők sem zavarnak senkit, sőt még a guberált üres üvegeket is csak a szomszédba kell átvinni, beváltani…
Éjszaka a fedélnélküliek, napközben azonban bringások tűnnek fel, mivel remek hely ez a terepbicikliseknek, a két bejáratnál lakattal őrzött egykori ifjúsági parkban. Ennek ellenére bejutni egyáltalán nem okoz gondot senkinek, mivel a bevásárlóközpont felől minden akadály nélkül be lehet sétálni.

Ha már bejutottunk, rögtön egy dombon találjuk magunkat, de mégis a Nádor utcai járdával vagyunk egyszinten, ugyanis van a parknak egy mélyedése, amelyből szinte szigetként emelkedik ki a dombocska. A domb oldalán körbe-körbe padok vannak, vagyis csak azok kőmaradványai, mivel a farészeit még rég ellopták. Tovább haladva a színpad felé eljutunk az egykori konyha, és egyéb kiszolgálóhelységek épületéhez.

 

 

A külső falak a graffitiseket úgy vonzhatta, mint macit a málnás, ugyanis nincs egyetlen firkamentes falfelület sem. De már ablak sem, és lassan tető sem, ugyanis szépen lassan csak elhordanak mindent…..
Az épületet ugyan több vasrács is védi, mégis könnyű ide is bejutni, mivel az egyik helyen a vasrácsot is ellopták. Bent aztán sokáig nem nagyon tud időzni a „látogató”, ugyanis hiába a kivert ablak, és hiányos tető, olyan ürülék és pisiszag terjeng, ami gyomorforgató…..
Kint sem sokkal barátibb a környezet, itt is szétvert padok és sütő-főző helyek emlékeztetnek a néhai dicső múltra.
A színpad és a nézőtér sem úszta meg a vandálokat, ugyanis a színpad oldala darabokban hever itt-ott, a kisebb dombon lévő nézőtér fapadjai pedig már mutatóban sincsenek.

A domb gyomrában van egy kis raktárszerűség, ami még a mai napig is őrzi a kerti műanyagbútorok alkatrészeit, jelezve, hogy valaha itt nagy élet volt.
Nagy élet volt bizony, mert ki ne emlékezne a teltházas Edda, vagy P.Mobil koncertekre, vagy a nyáresti sörözős bulikra, ahol a csapolt sör mellett vacsorázni is lehetett egyet a haverokkal. A kilencvenes évek közepe felé még dzsesszkoncerteknek is helyet adott a park, majd idővel ez is megszűnt, és szép lassan lakat került a bejáratokra….
Legutóbb az ifjúság parkja akkor szerepelt a híradásokban, mikor a közeli bevásárlóközpontnál elkövetett fegyveres támadás elkövetői, vélhetően a sörkerten keresztül menekülhettek el.
Közben pedig a rendkívüli adottságokkal rendelkező park szépen lassan feledésbe merül, és csak remélni lehet, hogy nem valamiféle ingatlanspekuláció miatt…

cZZs

 

  • A sör csökkenti a koleszterinszintet
  • Fesztiválkörkép: sör, bor, gasztronómia
  • Hajléktalanok nevére vesznek autót
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában