Helyi közélet

2013.04.12. 12:34

A belvíz okoz több gondot Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - Már a Tisza vízszintje is tetőzés közeli állapotban van, ott is apadás várható.

Hajdú-Bihar - Már a Tisza vízszintje is tetőzés közeli állapotban van, ott is apadás várható.Napról napra jobb hírek érkeznek a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságtól az ár- és belvízhelyzetről. A csütörtöki információkból egyértelműen látszik a folyóvizeken folyamatosan csökken a vízszint, ami lassan a Tiszára is jellemző lesz, hiszen már tetőzés közeli állapotban, s amennyiben nem hullik jelentős csapadék a következő napokban, a helyzet csak javulhat.

Kevesebb víz a tározóba

A Berettyó folyó felső szakasza is tovább apad, Pocsajnál csütörtök reggel 391 centiméter volt a vízállás, elsőfokú a készültség, s jellemző a javulásra, hogy a szeghalmi torkolatnál egy nap alatt 26 centiméterrel csökkent a vízszint, ettől még maradt a harmadfokú a készültség. A Hortobágy- Berettyón is harmadfokú, de annyit javult a helyzet, hogy az Ágotánál telepített, hét darab mobilszivattyúból kettőt leállított az igazgatóság, így már csak öt üzemel tovább, másodpercenként 2,5 köbméter vizet emelve át a Nagyiváni tározóba.

Szerdán a Tivizig kezelésében lévő területen 0,2-7,8 milliméter csapadék esett, a a legkevesebb Apavárán 0,2 mm, a legtöbb 7,8 mm Nyíradonyban. Lassan csökken az elöntött terület nagysága, összesen 34 700 hektár áll víz alatt, ebből 7500 hektár legelő, 8150 hektár szántó, 12 850 hektár rét-legelő. A 12 belvízvédelmi szakaszon a védekezés szintjén továbbra sem változtattak, nyolcon másodfokú, négyen pedig harmadfokú a készültség.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában