Magyarország

2019.02.26. 12:18

Végre elindult a szűrés

Debrecen - Húsz év várakozás után hazánkban is elindul a szűrőprogram.

Debrecen - Húsz év várakozás után hazánkban is elindul a szűrőprogram.

Évente 8-9 ezer új vastagbéldaganatot ismernek fel, és több mint 5 ezer beteg hal meg, pedig az érintettek 65-70 százalékát meg lehet menteni, vagy életüket lényegesen meghosszabbítani. Korai diagnózissal a vastagbélrák a legjobban gyógyítható daganatok közé tartozik – hangsúlyozta a hirek.unideb.hu-nak Altorjay István, a Gasztroenterológiai Tanszék vezetője, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának tudományos konferenciáján múlt héten a cívisvárosban. A szakmai rendezvényen – amelyen a Debreceni Egyetem szakemberei is részt vettek – vastagbéldaganatokról, a Crohn-betegségről és a hasmenéses kórképek korszerű ellátásáról is szó esett. Az országos jelentőségű tudományos kongresszuson csaknem 300 szakember vett részt.

Fókuszban a Crohn-betegség

– A vastagbél gyulladásos betegségei egyre nagyobb számban fordulnak elő. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően olyan eredményekhez jutunk, amelyek alapján egyre pontosabban fel tudjuk térképezni az egyébként bonyolult gyulladásos betegségeknek a hátterét. Ez teszi lehetővé, hogy speciális célzott kezeléseket alkalmazunk – mondta a hirek.unideb.hu-nak Palatka Károly, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gasztroenterológiai Tanszékének egyetemi docense.

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának idei ülésén kiemelten foglalkoztak a Chron-betegség korszerű ellátási lehetőségeivel, valamint az életminőséget jelentősen befolyásoló hasmenéses kórképek különböző formáival.

Palatka Károly, a szekció elnöke kiemelte: a modern biológiai terápiáknak köszönhetően kevesebb mellékhatással, egyre hatékonyabban lehet befolyásolni az elsősorban fiatalokat érintő, és rendkívül rossz életminőséggel járó gyulladásos bélbetegségeket. A tudományos találkozó pénteki programján a vastagbélrák túlélési, gyógyulási esélyeit is megvitatták a szakemberek.

A szűrés jelentősége

Altorjay István, a Gasztroenterológiai Tanszék vezetője úgy nyilatkozott: hatalmas jelentősége van annak, hogy hazánkban végre elindul a vastagbélszűrés, a vastagbél­daganat ugyanis súlyos nép­egészségügyi problémát jelent. Mindkét nem esetében ez a második leggyakrabban előforduló daganattípus.

Évente 8-9 ezer új vastagbéldaganatot ismernek fel, és több mint 5 ezer beteg hal meg, pedig az érintettek 65-70 százalékát meg lehet menteni vagy életüket lényegesen meghosszabbítani. Korai diagnózissal a vastagbélrák a legjobban gyógyítható daganatok közé tartozik"

– hangsúlyozta a professzor. A háziorvosok bevonásával zajló országos vastagbélszűrési program első lépéseként az 50 év felettiek egy székletvérteszten vesznek részt. Kolonoszkópiás vizsgálatra azokat hívják be, akiknél felmerült a polip, vagy daganat gyanúja. Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke a konferencia megnyitóján üdvözölte, hogy csaknem 20 éves várakozás után végre hazánkban is elindul a szűrőprogram.

HBN


[related-post post_id="3976992"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!