Magyarország

2019.01.26. 13:32

Magas szinten művelik a népzenét

Budapest - Rangos elismerésben részesült az egyesület a magyar kultúra napján.

Budapest - Rangos elismerésben részesült az egyesület a magyar kultúra napján.

A püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület is megkapta a KÓTA-díjat vasárnap este a magyar kultúra napja alkalmából Budapesten, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében rendezett ünnepségen.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége által alapított KÓTA-díjakat a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselői kapják. Átadására immár harmadszor került sor; tizenkét kategóriában ismerték el az énekeseket, zenészeket a művészeti bizottság, a tanácsadó testület és a szakbizottságok felterjesztései alapján.

Fel is léptek

A ladányi egyesület a népzenei együttes kategóriában kapta meg a rangos kitüntetést; azt művészeti vezetője, Hadházi Andrásné vette át Gerenday Ágnestől, a művészeti bizottsági elnökétől. Az ünnepi hangversennyel egybekötött díjátadón dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy, a KÓTA elnöke köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a magyar zenei, énekkari kultúra, kórusmozgalom, a magyar népzene megőrzését, népszerűsítését, támogatását sokan tartják fontosnak.

Az ünnepség első fellépője a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör volt, Derül, borul a Tiszárul címmel sárréti népdalokat adtak elő. A népdalcsokrot Benczéné dr. Mező Judit gyűjtéséből ifj. Vígh Sándor állította össze. A kitűnő tempóban előadott veretes népdalok – ahogy dr. Fehér Anikó műsorvezető fogalmazott – elvarázsolták a közönséget, és osztatlan sikert arattak körében.

Van tovább

A Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkört családjával együtt ifj. Vígh Sándor szervezte és alapította 2004 januárjában – hallhatták a jelenlévők a műsorvezetőtől. Korai halála 2009-ben nagy veszteség volt a népdalkör életében. A Püspökladány Város Díszpolgára posztumusz címmel, posztumusz KÓTA-díjjal és számos népzenei díjjal elismert ifj. Vígh Sándort a népdalkör példaképének tekinti, és ma is az általa, a szép szakmai sikerekkel kiépített úton halad. Céljuk a hagyományápolás, a múlt értékeinek tovább adása és megismertetése a fiatal generációval; szülőföldünk és az egész magyar népzenei kincs legszebb darabjainak megtanulása, tovább adása a fiatalabb nemzedék számára. Öltözetük hitelesen tükrözi a XVIII. századi pásztorviseletet. „Ha felülök a fekete halomra” című CD-jükkel Kárpátalján és Erdélyben, illetve a Délvidéken is népszerűsítik a magyar népzenét. Szakmai sikereik között szerepel a többszörös Aranypáva nagydíj, a Vass Lajos nagydíj, a Vass Lajos arany fokozat, valamint az Olsvai-díj.

A Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör szinte minden kitüntetést megkapott már, ami a népzenei együttes kategóriában adományozható. A népdalkör tagjai ennek ellenére megfogadták, hogy lehet még magasabb szinten művelni tevékenységüket, igenis van tovább. Hiszen a Sárrét népdalkincsének megismertetése az országban, határainkon kívül is, a hagyományőrzés, a közös népdalkincs megismertetése a fiatalokkal küldetés kell legyen számukra a jövőben is.

- Tányér József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!