Magyarország

2019.01.22. 11:41

„Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!”

Ópusztaszer - Idén nem lesz okuk panaszra a borosgazdáknak, hiszen bőséges termés ígérkezik.

Ópusztaszer - Idén nem lesz okuk panaszra a borosgazdáknak, hiszen bőséges termés ígérkezik.

A Kárpát-medence huszonnégy borrendje gyűlt össze Ópusztaszeren, hogy a Vince-napi vesszővágáskor megjósolják, milyen lesz az idén várható szőlőtermés – olvasható a közleményükben.

Termésjósló ünnepnap

A rendezvény kezdetén Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke köszöntötte a megjelenteket. A hagyománytisztelő borosgazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!” – a szólásmondás szerint, ha Vince napján olvad a hó vagy esik az eső, akkor jó termés várható. Emellett sok helyen a levágott szőlővesszőből is megjósolják az őszre várható termést. Az ópusztaszeri rendezvényen nemcsak a hulló hó, de a lemetszett vessző állapota is arra utalt, hogy idén nem lesz oka panaszra a borosgazdáknak, hiszen bőséges termés ígérkezik. A tél nagy részén már túl vagyunk, az idei fagyok nem tettek kárt a szőlőben, hiszen a vesszők beértek, szép zöldek, csakúgy, mint a rajta található rügyek. Amennyiben nem hoz semmi rendkívülit az időjárás, az idei termés kitűnőnek ígérkezik. Hagyományok szerint ilyenkor a vesszőket beviszik a házba, ott vízben áztatják, majd figyelik a további fejlődését. Reményeik szerint pár hét elteltével a rügyek kihajtanak, s az megerősíti a Vince-napi jóslat beteljesedését.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!