Magyarország

2019.01.22. 18:30

Ciki, ha szakmunkát tanulunk?

Debrecen - A szakemberek véleménye megegyezik a bérezést illetően.

Debrecen - A szakemberek véleménye megegyezik a bérezést illetően.

– Ma sajnos nem divat a szakma és a kétkezi munka. A mai fiatalok inkább a felsőfokú végzettség megszerzését célozzák meg, ebben látják a nagyobb kereseti lehetőséget – osztotta meg velünk tapasztalatait Bana László, a Dryvit Profi építőipari cég ügyvezetője. – A munkaerőpiacra is rögtön középvezetőként, magas kezdőfizetéssel szeretnének belépni. Legalábbis a nyílt napok kerekasztal-beszélgetéseikor ezeket a visszajelzéseket kapjuk. Kevesen vannak, akik a létra aljáról, a szakma minden csínját-bínját megismerve szeretnének minél több tudást és tapasztalatot felszívni – tette hozzá.

Hangsúlyozta: egy jó szakma, profi szinten végezve, kiemelkedő kereseti lehetőséget nyújt, sokszor jobbat is, mint egy irodai munka. Különösen most, hogy kevés a szakember, a minőségi munkát megfizetik.

A Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója, Tirpák Zsolt sem gondolja másként a bérezés kérdését: – Ma már a megélhetése egy minőségi szakmunkát végző embernek igen magas lehet; már nem egyenlő a minimálbérrel (bruttó 149 ezer forint) a szakmunkásbér.

Merem állítani: sokszor lekörözi a diplomás minimálbért (bruttó 195 ezer forint) az, aki komolyan veszi a szakmáját"

– mondta a főigazgató.

„Van egy jó asztalosod? Ismersz egy jó festőt?” – ilyen és hasonló kérdéseket teszünk fel barátainknak, ismerőseinknek, sőt még az ismeretlen pénztáros hölgynek is, ha belevágunk akár egy lakásfelújításba vagy építkezésbe.

A következő akadályba akkor ütközünk, amikor ráeszmélünk, hogy milyen hosszú a várakozási idő egy jó szakemberre, és aggasztóan magas a (profi) szakemberek korfája. A legtöbben már egész évre be vannak táblázva, és kevés a szabad kapacitásuk.

– Sok olyan fiatal kell, aki példát mutat, miként lehet a szakmájában valaki sikeres és eredményes. A hétköznapi tevékenységekben például a festésben, burkolásban és asztalosmunkákban alapvetően „ott leszünk meglőve”, hogy a szakma elvész a szakemberhiány miatt. Nem lesznek felújítva a lakások vagy házak; már most hónapokat várunk, később éveket fogunk – fejtette ki Tirpák Zsolt.

A Dryvit Profi ügyvezetője, Bana László ismertette: – Nagyon sok a munka, és a vállalkozóknak most már lehetőségük van azt is nézni, hogy kikkel szeretnének együtt dolgozni. Kik azok, akik partnerként, korrekten kezelik őket, ahol idejében megkapják a pénzüket, és látják, hogy hosszú távú együttműködésre számíthatnak, nem csak egy-egy idénymunkára.

Már nem az, mint régen

– A jó szakembert jellemzi a minőségi és modern tudás, a hitelesség és a pontos idő tartása, emellett tudunk vele együtt dolgozni, s a munkáját alaposan és kifogások nélkül végzi. A szakmai munkájának minőségére igényes – tudtuk meg Tirpák Zsolttól. – A társadalmi közgondolkodásban ciki, sőt szinte szitokszó a szakmunka. Úgy szólítjuk meg a gyermeket már kisiskolás korában: „Ha nem tanulsz, látod, szakmunkás leszel!” Azt gondolom, hogy a felnőttek, szülők és a fiatalok körében még nagyon sokat kell ezen a hozzáálláson formálnunk. Sokat kell dolgoznunk azon, hogy a szakma avagy a szakmunkáslét elismerése magasabb szintre kerüljön – mondta a DSZC főigazgatója.

Tirpák Zsolt továbbá hozzátette: először a szülőkhöz kell közelebb vinni az ipari tevékenységeket, és akkor megnyugtatóan vennék tudomásul, hogy az már tényleg nem az erőteljes fizikai munka, amely évekkel ezelőtt volt.

A kényelmes a trendi

A főigazgató elmondta, a rendszerváltás után nagyon sok szakmunkás munkanélkülivé vált, és a közgondolkodásban a szakmunkáslét egyenlő volt a nehezebb boldogulás körülményeivel.

– Munkalehetőségük kevésbé volt, így a presztízse is drasztikusan csökkent a kétkezi munkának. Továbbá a kicsit elkényelmesedő 21. században mindenki olyan munkát szeretne végezni, ahol „nem kell dolgozni”. Egyszerűen ma már így szocializálódunk – vallja Tirpák Zsolt. – Az egyik legnépszerűbb szak az informatika, hiszen ennek van meg a legtöbb motivációs tere, és ebbe ma már beleszocializálódnak a gyerekek. A lányok körében nagyon kedvelt a pénzügyi és a vendéglátás-turizmus szak – ebből szintén kitűnik, hogy a kényelmes szakmák a trendik.

- Nagy Dóra -


[related-post post_id="4116745"]

[related-post post_id="4108339"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!