Magyarország

2018.11.21. 14:54

Népszerű lett a piaci tánc

Debrecen - Több mint kétmillióan töltötték le az internetről a debreceni Nagypiacon táncoló fiatalokról szóló videót.

Debrecen - Több mint kétmillióan töltötték le az internetről a debreceni Nagypiacon táncoló fiatalokról szóló videót.

A villámcsődület (flashmob) keretében a Hajdú Táncegyüttes és a Pendely Énekegyüttes tagjai ropták a néptáncot, illetve énekeltek az eladók és a vevők előtt - számolt be a helyszínen Porkoláb Gyöngyi, az Európa Kulturális Fővárosa Debrecen 2023 Programiroda operatív igazgatója. A filmet a Médiacentrum Debrecen forgatta.

A közösség erősítése

- Az elmúlt két évben nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy közösségek épüljenek Debrecenben és a meglévők egymásra találjanak. A kulturális hagyományokra alapozó, értékeket közvetítő városi egyesületek akár több ezer embert is képesek megszólítani. Nemcsak a színház-, és tánctermekben tudnak érvényesülni, hanem az utcán, vagy akár a piacon is – mondta az igazgató.

Máskor, máshol

– Az Európa Kulturális Fővárosa-pályázat készítése során kiderült, hogy rengeteg olyan érték létezik Debrecenben, amelyeket érdemes lenne megmutatni Európának. Szeretnénk új horizontokat nyitni térben és időben – fogalmazott Porkoláb Gyöngyi. Hozzátette: a jövőben rendszeresek lehetnek az ehhez a flashmobhoz hasonló megmozdulások.

Nemcsak a vásárlás

Mivel a mi célunk az, hogy a Nagypiac ne csak a váráslást szolgálja, hanem közösségi tér is legyen, örültünk ennek a táncnak, a villámcsődületnek. A film kétmilliós megtekintése azt mutatja, hogy van erre igény - mondta a tájékoztatón Ónadi János, a Debreceni Közterület-felügyelet piaci osztályának vezetője.

A debreceni Nagypiacnak, amely Közép-Európa legszebb piaca, ilyen reklámja még nem volt. Remélem, ez a film is szerepet fog játszani abban, hogy Debrecen legyen Európa kulturális fővárosa”

– emelte ki Ónadi János, közterület-felügyelet a piaci osztályának vezetője.

Kihívás és élmény

Vida Gyula, a Médiacentrum Debrecen főszerkesztője arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy komoly kihívást jelentett számukra a villámcsődület megörökítése, valamennyi kamerájukat használták. Olyan technikát alkalmaztak, amit sportközvetítések idején szoktak. Nagy optikákkal, 8 mozgatható és 2 fix kamerával, a legapróbb részleteket is észlelő operatőrökkel, valamint egy helyszíni hangmérnökkel dolgoztak. – A táncosok profik voltak, rajtuk semmi nem múlt. Nekünk az volt nehéz, hogy ezt az előadást csak egyszer lehetett felvenni, ismétlésre nem volt lehetőség. Úgy kellett az eseményeket lekövetni, hogy az utána élvezhető legyen. Az utómunka, a vágás több mint egy hétig tartott – ismertette Vida Gyula, a Médiacentrum főszerkesztője.

Egyesült erővel

Tiszai Zsuzsa, az idén 65 éves Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetője arról beszélt, hogy úgy kellett kitalálni a flashmobot, hogy a Pendely is szerepet kapjon benne. - Sok átfedés van közöttünk, hét pendelyes lányból négyen hajdúsok voltak, de jelenleg is van az énekegyüttesnek két olyan tagja, akik a Hajdú Táncegyüttesben táncolnak – mondta el.

OCs


[related-post post_id="4036549"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!