Magyarország

2018.11.03. 13:14

A téli hidegben és a hőségben is kiváló

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A zöld tea élénkít, rendszeres fogyasztásának jótékony hatása évezredek óta megfigyelt tény.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A zöld tea élénkít, rendszeres fogyasztásának jótékony hatása évezredek óta megfigyelt tény.

A tea, amely az örökzöld teacserje (Camellia sinensis) leveleiből készül, a második leggyakrabban fogyasztott és a második legegészségesebb ital is a víz után – olvasható a nosalty.hu oldalon. Több ezer fajtája és számos változata ismert, közülük kettő a legelterjedtebb: az asszám, és a kínai tea. A tea minősége attól függ, hogy milyen levelekből készítik. Minél fiatalabb a tealevél, annál magasabb a benne található, jótékony hatású ún. fenol vegyületek mennyisége, ezért akkor a legjobb, ha a legfiatalabb virág- és levélrügyekből állítják elő.

Aroma, frissítő hatás

A zöld tea fogyasztása élénkít, rendszeres fogyasztásának jótékony hatása évezredek óta megfigyelt tény. Hatásmechanizmusát az elmúlt évek során folyamatosan vizsgálták, az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy a zöld tea kedvező hatása nagyrészt a benne található fenol vegyületeknek köszönhető. E vegyületek közül a katekid elnevezésű hatását tanulmányozták mélyrehatóan, és megállapították, hogy jelentős antioxidáns és gyulladásgátló hatással bír. A kutatók szerint a zöld tea egészségre gyakorolt kedvező hatása magas polifenol tartalma mellett valószínűleg ásványi anyagokból, nyomelemekből és vitaminokból álló különleges összetételének is köszönhető. A zöld teában található különleges vegyületek élettani hatásainak megismeréséhez még további kutatásokra van szükség, de az minden esetre elmondható, hogy a téli hidegben és nyári hőségben is gyakran fogyasztott ital. Az pedig, hogy ennyire közkedvelt, kellemes aromájának és frissítő hatásának köszönhető.

HBN


[related-post post_id="4033785"]

[related-post post_id="4027742"]

[related-post post_id="4031342"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!