Magyarország

2018.10.14. 08:34

Meddig tartanak ki?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A fogszuvasodás nem örökölhető betegség, de vannak hajlamosító tényezők.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A fogszuvasodás nem örökölhető betegség, de vannak hajlamosító tényezők.

Szájüregünk, fogaink egészsége nagyon fontos, hiszen belső szervezetünk kapujáról van szó, ezért igyekezzünk megőrizni annak egészségét. Bevett, mindennapos – ám nem megfelelő – szokásainkon nehéz változtatni, a tévhiteket elvetni, – ám egészségünk érdekében megéri. A fogszuvasodás nem örökölhető betegség, de vannak hajlamosító tényezők, amik viszont örökölhetőek. Ezek a tényezők a következők: az anyaméhben felszívódott tápanyagok, vitaminok mennyisége, örökölt vagy szerzett betegség, életkor, testalkat. A fejforma alakja: hosszúkás arc – szűkebb fogsor és torlódott fogak; kerekebb arc, szélesebb állcsont, több hely a fogaknak. Fajtabeli sajátosságok: általános ellenálló képesség, fogak mérete, táplálkozási szokások (szénhidrátban, savakban gazdag ételek fogyasztása), családi tényezők – családon belüli táplálkozási szokások miatt a fogszuvasodásra való hajlam is hasonló. Tanult fogmosási szokások, a nyál összetétele, mennyisége.

Mi a helyes módszer?

Fogaink tisztán tartásánál a hangsúly a rendszerességen, a jó technikán és az alaposságon van. A fogkefét finoman a fogra helyezve – nem a nyomás erőssége a lényeg –, körkörösen mozgatva tisztítsuk végig a fogsort. A mosást az alsó fogsor szájüreg felőli részén középen (metszőfogak) kezdjük – itt rakódik le a legtöbb, fogak számára káros szénhidrát. Majd jobb és bal oldalon a nyelv felőli részen folytatjuk. Ha kész, a külső fogfelszíneket és a rágófelszíneket is megtisztítjuk. Ugyanezt elvégezzük a felső fogsor belső oldalán, majd a külső, orcák és ajak felőli felszíneken, továbbá a rágófelszíneken. A fogkefe dőlésének irányára figyeljünk, ha mód van rá, a fogmosás ne vízszintesen, hanem körülbelül 45 fokban történjen a fogfelszínhez viszonyítva – tanácsolja az egeszseg.hu.

Ma már az alap szájhigiénéhez tartozik a fogselyem használata, mely a fogfelszín alaposabb megtisztításához használható. Torlódott fogaknál a mindennapos alkalmazás – este – nagyon fontos.

Milyen fogkrémet, szájöblítőt válasszak?

A fogkrém kiválasztásánál szem előtt kell tartani, hogy sokfélék, más-más fogazati, szájüregi problémára fejlesztették ki mindegyiket. Léteznek magas fluoridtartalmúak. Ezek a fogkrémek a zománcon megtapadva kalcium-fluorid formájában segítenek a száj megfelelő pH-jának fenntartásában, a foganyag visszaépítésében. A már nem teljesen ép, egészséges fog­íny védelmére is több pasztát találunk a gyógyszertárak, drogériák polcain, melyek gyógynövényes hatóanyagukkal (például kamilla, mirha, menta, borsmenta) segítenek helyreállítani az íny állapotát. A fogak csillogását, fehérebbé tételét napi szinten a polírozó szemcséket tartalmazó fog­krémekkel érhetjük el – ezek azonban nem hatnak a fogkőre és tartós használatuk a fogfelszín kopásához vezethet.

A szájvíz használata nem helyettesíti a fogmosást, rendszeres fogtisztítás (napi 2-3 alkalom) mellett hetente 2, maximum 3 alkalommal használandó. Forgalomban vannak viszont fluorid tartalmú szájöblögetők, melyek szuvasodást megelőző hatásúak és a fognyaki érzékenységre is jól alkalmazhatók. Az alkoholos szájöblögetők napi többszöri használat esetén ízérzés változást okozhatnak, ezért ajánlott az alkoholmentes változat – ajánlja az egeszseg.hu.

Nem kell keverni

Bevett gyakorlat, hogy fogmosás előtt a legtöbb ember benedvesíti a fogkeféjét – feleslegesen. A fogkrém tartalmaz elég habosítóanyagot, mely a nyállal keveredve fejti ki legoptimálisabb hatását, a víz csak hígítja a hatóanyag-koncentrátumot.

Mivel a fogkrém habzik, a fogmosás befejeztével – amennyiben időnk engedi – ne öblítsünk azonnal vízzel, csak a felesleges habot köpjük ki, hogy a fogkrém hatóanyaga még néhány percig kifejthesse jótékony hatását a szájüregben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!