Magyarország

2018.10.27. 14:24

Közös célokat keresnek

Dunapataj - Együttműködésről, speciális programokról is szó esett a találkozón.

Dunapataj - Együttműködésről, speciális programokról is szó esett a találkozón.

A Szelidi-tó környéke adott otthont annak a rendezvénynek október végén, ahol az ország 16 megyéjét képviselő több száz roma előadásokat hallgathatott a jelen anomáliáiról, és jövő lehetőségeiről. Az elhangzottak megerősítették, hogy az elmúlt három évtized tehetetlensége nem mehet tovább, s a megoldáshoz külső-belső megújulásra van szükség – számolt be Ajtai Tibor, a Cigány Önkormányzatok és Civil Szervezetek Országos Egyesületének elnöke. Belsőleg személyenként, mikrokörnyezeti közösségekben szellemi, erkölcsi megújulást fogalmaztak meg a résztvevők. A törvényalkotói, illetve döntéshozói oldaltól viszont elvárás a teljesítményértékelésű együttműködés, aminek el kell jutnia a roma telepek legszélére is.

A rendezvényen részt vett Kósa Lajos országgyűlési képviselő is, aki munkája folyamán gyakran találkozik hátrányos helyzetű emberekkel, s gondjaikkal. Arról beszélt, elfogadhatatlan, hogy miközben az Európai Unió euró milliárdokat költ olyan migránsokra, akik a közelmúltban érkeztek a kontinensre, az őshonos kisebbségek – köztük a cigányság – felzárkóztatására ezeknek az összegeknek mindössze a töredékét fordítják. A politikus tervei között szerepel egy munkacsoport működtetése, amely a romák speciális munkaszocializációjának megfelelő foglalkoztatási formákat keresi.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!