Magyarország

2018.10.21. 14:16

Heti egy nap ne legyen húsétel a tányérunkon!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A klímaváltozás hatásainak csökkentéséért indult a mozgalom.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A klímaváltozás hatásainak csökkentéséért indult a mozgalom.

Egy ember, egy év, heti egy nap húsmentesen – máris 100 kilogrammal kevesebb a szén-dioxid a légkörben. Ennyit 52 fiatal fa képes megkötni egy év alatt a fa fajtájától, méretétől, élőhelyétől függően! Ha csak 10 éven át heti egy napunk húsmentes, már 1 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terheljük a környezetet – olvasható a Föld Napja Alapítvány weboldalán.

Arról is írnak, hogy a világ hústermelése közel kétszer annyival nőtt az elmúlt 50 évben, mint a Föld népessége. Ha a jelenlegi trend folytatódik, 2050-re a világ haszonállat-állománya meghaladhatja a 100 milliárdot – ez több mint tízszerese az akkorra várt emberi populációnak. A világ növekvő hús-, tojás- és tejtermelése közvetlen hatással van a Föld éghajlatának felmelegedésére. A világ üvegházgáz-kibocsátásának közel 18 százalékáért az állattartás a felelős az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet szerint. Sőt, a környezeti szakértők szerint ez a szám eléri a globális üvegházgáz-kibocsátás 51 százalékát.

Húsmentes hétfő

A húsmentes hétfő mozgalom célja a klímaváltozás hatásainak csökkentése. Ha hetente egy napon mellőzzük a húsételek – beleértve minden állati eredetű terméket: felvágottakat, virslit, szalonnát, tojást, sajtot stb. – fogyasztását, már lassíthatunk az

éghajlatváltozáson.

HBN


[related-post post_id="4024965"]

[related-post post_id="4024042"]

[related-post post_id="4022315"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!