Magyarország

2018.10.15. 15:47

A meglévő szerződéseket nem érinti a változás

Debrecen - Az emberek hátat fognak fordítani a lakástakarékpénztárnak, legfeljebb azok fogják igényelni, akik rövid távban gondolkodnak – mondta a szakértő.

Debrecen - Az emberek hátat fognak fordítani a lakástakarékpénztárnak, legfeljebb azok fogják igényelni, akik rövid távban gondolkodnak – mondta a szakértő.

Felmenő rendszerben megszüntetné a lakástakarékpénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn, olvasható az MTI híradásában.

Eredményes otthonteremtés

Bánki Erik a gazdasági bizottság ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján a javaslatot azzal indokolta, hogy a lakástakarék-pénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékonyságú, és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna. Emellett pedig 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitra tettek szert a programot működtetők és forgalmazók.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke közölte: a törvényjavaslat szerint felmenő rendszerben vezetnék ki a programot, így az indítvány az eddig megkötött szerződéseket nem érinti, azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás.

Duplaannyit kellene fizetni

Lapunk felkereste Hajzer Enikő pénzügyi tanácsadót, akit a törvényjavaslat meglepett, hiszen úgy véli, hogy a lakástakarék-pénztár számtalan fiatal és család számára nagy segítség. – Váratlanul ért a hír, már beszéltem lakástakarék-pénztáros dolgozókkal, akik elmondták, hetekkel ezelőtt még olyan értesülések voltak, hogy 30 százalékról 20 százalékra fogják csökkenteni az állami támogatást, viszont az állami támogatás összegét felviszik 100 ezer forintra. Ez körülbelül azt jelenti, hogy duplaannyi lakástakarék-pénztárat kellene fizetni, hogy megkapjuk ezt az összeget (100 ezer forint). A magyar ember arra van beállítva, hogy körülbelül 20 ezer forintot tud félretenni erre a célra – mondta a szakember.

Nem lakásépítés vagy -vásárlás történt

Bánki Erik hozzátette, a konstrukció fennmaradhat, de a törvény hatályba lépését követően új lakástakarék-pénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni. Az a cél, hogy az extraprofit, ami ezen a területen realizálódott a lakástakarék-pénztárak forgalmazóinak, az a magyar családokhoz kerüljön, a magyar családok otthonteremtési programjára tudjuk fordítani – hangsúlyozta.

A javaslat előkészítéséről szólva elmondta: a Fidesz gazdasági kabinetje áttekintette az elmúlt évek otthonteremtési támogatásainak működési hatékonyságát és a lakástakakarék-pénztárak működésének az otthonteremtésre kifejtett hatását, és azt állapította meg, hogy a lakástakarék-pénztári konstrukciók kiemelt támogatásuk ellenére nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az esetek nagy részében – folytatta – ezekből a megtakarításokból nem új lakásépítés vagy -vásárlás történt meg, hanem olyan felújításokra, átalakításokra költötték, amelyek szerinte nem szolgálják a magyar kormány otthonteremtési támogatási programját.

Arra a kérdésre, hogy van-e elképzelés a csok feltételeinek változtatására, Bánki Erik azt mondta: a frakció elvárása az volt, hogy a lakástakarék-pénztárak támogatása az otthonteremtési programokban realizálódjon jövőre. Arra kérték a kormányt, hogy ezt minél előbb tárgyalja meg – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte: a törvény hatályba lépésének napja attól függ, mikor fogadja el azt a parlament.

Segítséget nyújtottak

A pénzügyi szakértő szerint egy átlagos családban néhány évente szükség van kisebb lakásfelújításra, legyen az tisztasági festés, egyes bútorok lecserélése, amire sokaknál a lakástakarék-pénztár megléte adott lehetőséget. – Az a véleményem, hogy az emberek hátat fognak fordítani a lakástakarék-pénztárnak, maximum azok fogják igényelni, akik rövid távban gondolkodnak. Nyilván azért volt kedvező ez a fajta lakástakarék, mert az emberek a meglévő hitelüket szerették volna akár több lakástakarékkal kiegyenlíteni, ami nagy segítség volt a családosok számára. Amit fontos kiemelni: a meglévő szerződéseket nem érinti a változás. Aki a jelenlegi szerződését meghosszabbítja a hatályba lépés előtt, azaz szerződésmódosítással él, akkor az ő lakástakarék-pénztárját nem fogja felülírni a törvényjavaslat – hangsúlyozta Hajzer Enikő.

NE


[related-post post_id="4018192"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!