Magyarország

2018.08.10. 10:33

Új igazgató vezeti a sikeres gimnáziumot?

Debrecen - A tankerület a szabálytalanságokkal, a diákok a vélt pótolhatatlan személyiséggel érvelnek.

Debrecen - A tankerület a szabálytalanságokkal, a diákok a vélt pótolhatatlan személyiséggel érvelnek.

A diákok, a szülők és a pedagógusok egyértelmű támogatása ellenére az államtitkárság elutasította az Ady Endre Gimnázium élén 16 éve álló Rózsavölgyi Gábor igazgatói pályázatát, amit a Debreceni Tankerület feladatköri szabálytalanságokkal indokolt. A másik induló Türk László, történelem-pedagógia szakos bölcsész és tanár, illetve szakvizsgázott pedagógus közoktatási vezető végzettségű férfi jelenleg az Epreskerti Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

„A Debreceni Ady Endre Gimnázium magasabb vezetői beosztásának ellátására szóló megbízását prof. dr. Bódis József, oktatásért felelős államtitkár úr nem támogatja.” Ezt kapta válaszul a tankerületi igazgatótól benyújtott pályázatára a középiskola jelenlegi vezetője július 17-én. Rózsavölgyi Gábor harmincnegyedik éve az intézmény dolgozója, és tizenhat éve áll annak élén. Igazgatói megbízása 2017-ben járt le, s bár az intézményvezetőket általában öt évre nevezik ki, már akkor is csak egy esztendőre hosszabbítottak vele. Az idei tanév végén újra beadta terveit az iskolával kapcsolatban, s rajta kívül Türk László is.

Minden körülményt mérlegelve

A Klebelsberg Központ úgy fogalmazott: „A minisztérium a döntési folyamatban minden körülményt, köztük a véleményezésre jogosultak javaslatait, a benyújtott pályázatokat, valamint a szakmai szempontokat mérlegelve, és az intézmény jövőjét szem előtt tartva határozott úgy, hogy Türk Lászlót bízza meg öt évre az intézményvezetői feladattal.” Rózsavölgyi Gábor úgy tájékoztatta a Naplót, erről az iskola még nem kapott hivatalos értesítést, csak a volt igazgató pályázatának fent idézett elutasításáról.) A Klebelsberg Központ szerint a döntésben komoly súllyal vették figyelembe azt a tényt, hogy a Debreceni Tankerületi Központ Rózsavölgyi Gábor pályázatát nem támogatta a 2016/2017-es és 2017/2018-as tanévek fenntartói törvényességi ellenőrzéseken tapasztaltak alapján.

Az új iskolaigazgató lemondását követelik

A szakma és oktatás teljes csődjét jelentené, ha Türk László venné át a Debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatói posztját Rózsavölgyi Gábor helyett, hangsúlyozta Pallás György, az MSZP Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének alelnöke, megyei szóvivő a gimnázium előtt tartott pénteki sajtótájékoztatón.

– Követeljük, hogy Türk László vonja vissza a pályázatát és mondjon le! Ahogy pályázatában írta, a szülői elvárásokat, a tanulók érdekeit is jogait maximálisan figyelembe kívánja venni, azokét tehát, akik maximálisan nem az ő pályázatát támogatják – mondta Pallás György, hozzátéve: a nyertes pályázó szakmaisága is erősen vitatott. Míg Rózsavölgyi Gábor 32 éves pedagógiai pályafutása során 16 évig vezette Debrecen egyik legjobb gimnáziumát, addig Türk László egyáltalán nem tanított még középiskolában.

Reagált a Fidesz Debreceni Szervezete

Mint köztudott, az Ady Endre Gimnázium magasabb vezetői megbízatására kiírt pályázatok közül a fenntartó a véleményezésre jogosultak javaslatait, a benyújtott pályázatokat, valamint a szakmai szempontokat mérlegelve és az intézmény jövőjét szem előtt tartva határozott úgy, hogy Türk Lászlót bízza meg öt évre az intézményvezetői feladattal. A döntés során komoly súllyal vette figyelembe azt, hogy a Debreceni Tankerületi Központ által a 2016/17-es és 2017/18-as tanévek fenntartói törvényességi ellenőrzése során tapasztaltakat. Pallás György volt iskolaigazgató szerint a magas adminisztráció miatt minden iskolában előfordulhatnak hibák. A Tankerület megállapítása szerint azonban nem pusztán adminisztratív kifogások voltak, hanem kirívóan nagy volt az elmaradt, meg nem tartott tanórák száma. Megdöbbentő, hogy egy volt iskolaigazgató ezt a helyzetet igyekszik mentegetni. Az igazgatói poszt betöltését 5 évre írták ki. A két pályázó közül a fenntartó amellett döntött, aki életkorából adódóan képes kitölteni egy teljes vezetői ciklust. (Fidesz Debreceni Szervezete)

Fidesz: szakmailag jobb Türk László

A nagyobbik kormánypárt szerint politikai hecckampány zajlik a Debreceni Ady Endre Gimnázium új igazgatójának kinevezése kapcsán.

Az oktatásban rend és fejlődés tapasztalható – jelentette ki dr. Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője egy pénteki sajtótájékoztatón. Úgy vélte, a debreceni Ady gimnázium igazgatói pályázata apropóján ehhez képest balliberális erők zavart, politikai hecckampányt igyekeznek kelteni. Hangsúlyozta, Türk Lászlót tisztán szakmai szempontok, megfelelő végzettsége, tapasztalata alapján nevezték ki. Ezzel szemben az eddigi igazgatóval, Rózsavölgyi Gáborral szemben olyan kifogások merültek fel mint, hogy mivel 62 éves, közelgő nyugdíjazása miatt már nem tudná kitölteni az 5 éves megbízást, ráadásul korábban nem gondoskodott az Adyban tapasztalt sok lyukasóra megszüntetéséről – ismertette Pósán László. (OCs)

HBN


[related-post post_id="3948999"]

[related-post post_id="3948893"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!