Magyarország

2018.08.04. 12:41

Dolgozzon bárhol Marika néni, a vendégek mindenhova követik

Debrecen - Ha nyár, akkor lángos. Ha lángos, akkor Marika néni.

Debrecen - Ha nyár, akkor lángos. Ha lángos, akkor Marika néni.

Víz, élesztő, só, tejföl és liszt – mindössze ez a néhány hozzávaló szükségeltetik a tökéletes lángoshoz, illetve az, hogy mindig frissen készüljön el. Ezt vallja legalábbis Volf Mária, Marika néni, aki immáron tizennégy esztendeje készíti a nyár örök klasszikusát betérő vendégeinek. A recepthez szükséges pontos adagokat nem árulja el, igaz, nem is tudná, a kezeiben már benne van a több mint egy évtizedes rutin, érzésből süt. Mi azért nem hagyjuk annyiban, kíváncsiak vagyunk, mitől lesz igazán jó a lángos.

A sajtos-tejfölös a kedvenc

Az a legfontosabb, hogy az ember szeresse a munkáját, ne csak túl akarjon rajta lenni. Ez szerintem minden szakmára igaz.”

Reggel korábban jövök, és bedagasztom a cipókat, szeretettel készítek el minden egyes darabot. A tésztát frissen sütöm, se nem túl hideg, se nem túl forró olajban, és percek alatt kész is a finom lángos – árulta el érdeklődésünkre Marika néni, akinek a kinti kánikula és a benti forró olaj mellett csupán egy ventilátor ad némi enyhülést. Elmondta, nyáron egész nap megy az elszívó is, csak így lehet elviselni a hőséget.

– Amit a vendégek leginkább szeretnek, az a sajtos-tejfölös, illetve a különböző töltött változatok. Az idősebb korosztály pedig többnyire a simát választja – mondta Marika néni, hozzátéve, naponta mintegy száz lángost árul, a főszezon a nyár, a téli hónapokban ennél valamennyivel kevesebbet vesznek. A sütöde „igazi” helye persze a strandon vagy a piacon lenne, de az egyetemisták például egész évben felkeresik, hogy egyenek egy jót. A vendégkör pedig folyamatosan visszajár, és dolgozzon Marika néni bárhol, mindenhova „követik.”

Arról is érdeklődtünk, Marika néni mit szól a legújabb trendekhez, melyek szerint a lángost már nem feltétlenül a klasszikus ízekben lehet elkészíteni, hanem számos más ízkombinációban is.

Lekvárral is kérik

– A külföldi vendégek néha szokatlan kéréssel állnak elő. Sokan inkább édes­szájúak, és azt szeretnék, hogy lekvár vagy mogyorókrém kerüljön a lángosra. Nálam itt nincs ilyenre lehetőség, én megmaradok a hagyományos ízeknél. Viszont, amikor a kért édes lángos helyett megkóstolnak például egy fokhagymás-sajtos-tejfölöset, akkor elégedetten mutatják, hogy bizony ízlett nekik, és ők is visszajárnak – tudtuk meg. A lángost pedig egész egyszerűen nem lehet megunni, még Marika néni sem ábrándult ki ebből a csemegéből.

– Igaz, már nem olyan gyakran, mint régebben, de még most is eszek lángost, hetente két alkalommal, hiszen még mindig nagyon szeretem – mondta.

Mindig lángos a reggelije

Rácsai Piroska négy éve mindennap Marika néninél reggelizik. A törzsvendég elmondta: a lángos egy kevés fokhagymával és sóval ízlik neki a leginkább. Bármi is éppen a napi dolga, reggel mindig útba ejti a sütödét, hogy ne maradjon el a napindító finomság.

– Télen-nyáron, ha esik, ha fúj, én itt vagyok. Nagyon finom a lángos, amit Marika készít, nagyon szeretem, hogy a tésztája is friss, roppanós. Sokan azt mondják, el lehet hízni ennyi lángostól, de szerintem ez nincs így. Napközben úgyis lemozgom, amit megeszek – mondta az elégedett vendég, kitérve arra, külön örül annak is, hogy a mindennapi reggelije egyáltalán nem drága.

VK


Recept

Habár Marika néni nem árulta el a lángosának receptjét, íme egy másik, ami alapján olvasóink is finom lángost készíthetnek.

Igazi strandos lángos

Hozzávalók:

  • 30 dkg kenyérliszt BL80
  • 1 dl tej
  • 1.5 dl víz
  • 2.5 dkg friss élesztő (egy egésznek a fele)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál porcukor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg sajt
  • a sütéshez 2 liter napraforgóolaj
  • Elkészítés:

    Egy pohárban megmikrózzuk a tejet, a mikró teljesítményétől függően 5-10 másodpercig. Langyosnak kell lennie. Ezután beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, kb. 10 perc alatt felfut. Közben egy mély tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy egy eléggé lágy tésztát kapjunk, de ne folyjon azért. (Ezt nehéz eltalálni, én úgy szoktam „belőni” a megfelelő állagot, hogy leszedem ugye a masszát a kezemről, megvizezem a kezemet, tisztán, finoman a tészta tetejéhez érintem, és ha nem ragad így rá, akkor jó az állag. Ha nem vagyok benne biztos, mert ez is előfordul, inkább lágyabban hagyom, mert olajos kézzel úgyis szét lehet húzgálni, ahhoz nem fog ragadni.) Az eredeti receptben kelesszük duplájára, kb. egy óra alatt, de nekem háromszorosára is megnő. (Mikor összegyúrom, csak a tál alján van viszonylag kevés tészta, de mire megkel, majdnem kifut a tálból.) Egy mély tálban kb. 10 centi olajat hevítünk nagyon forróra. Kb. 5-6 centis darabokat veszünk le a masszából, olajos kézzel jól széthúzgáljuk, és kisütjük a forró olajban kb. 2-4 perc alatt. Ebből a mennyiségből nekem 8 darab szokott lenni. Fokhagymás olajat szoktam rátenni, amit 2-3 gerezd fokhagymából, 1 dl olajból és 1 dl vízből készítek. A tejföl és a reszelt sajt kerül a tetejére.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!