Magyarország

2018.06.13. 11:30

Csak a sorompóval lesz dolga az autósnak

Debrecen - Nem kell szaladni az automatához és keresgetni az aprót, de az sem gond, ha nincs nálunk a mobiltelefonunk; a Debrecenben elérhető legújabb parkolási rendszer, melyet szerdán mutattak be a Halköz mélygarázsban, kiváltja a fizető várakozóhelyekhez köthető mindennapi bosszúságokat.

Debrecen - Nem kell szaladni az automatához és keresgetni az aprót, de az sem gond, ha nincs nálunk a mobiltelefonunk; a Debrecenben elérhető legújabb parkolási rendszer, melyet szerdán mutattak be a Halköz mélygarázsban, kiváltja a fizető várakozóhelyekhez köthető mindennapi bosszúságokat.

A Rollet applikáció hazai fejlesztésű, innovatív fizetési megoldás, mely kapcsolódik a Smart City projekthez, jelentős lépés ahhoz, hogy Debrecen okosvárossá váljon, és hozzájárul a városlakók életének könnyebbé tételéhez – mondta el Barcsa Lajos alpolgármester. Hozzátette: a belvárosi parkolás mind égetőbb probléma, és a jövőben több felszíni parkoló megszüntetését is tervezik, ezért fontos, hogy az autósokat a mélygarázsok használatára ösztönözzék.

Nyikos István, a DV Parking Kft. ügyvezetője emlékeztetett rá, hogy a cég 5 mélygarázst és 3 üzleti parkolót működtet, és bár törekszik rá, hogy mind könnyebbé tegye ezek használatát, nem a 150 parkolóautomatája költséges cseréjében gondolkodik, hanem egyszerű és fejleszthető technológiák bevezetésében. A Rollet alkalmazásával az autós csupán annyit érzékel, hogy érkezésekor és távozásakor felnyílik előtte a sorompó.

– Az applikáció ingyenesen letölthető Android és iPhone okostelefonokra is. Be kell regisztrálni, megadni a személyi adatokat, egy vagy akár több rendszámot, és a bankkártya adatokat.

Ezután a sorompóhoz érve a rendszer leolvassa és felismeri a rendszámot, beengedi a járművet, méri a várakozási időt, távozáskor pedig levonja a díjat”

– mutatta be a Rollet működését Nyikos István. Hangsúlyozta: itt nincs kényelmi díj, annyi perc után fizet az autós, amennyit parkolt. A rendszer szerdán indult, egyelőre a Halköz és a Jászai Mari téri parkolóban elérhető. Egy bevezető időszakban tesztelik, várják a visszajelzéseket, s ha beválik, a többi parkolóra is kiterjesztik.

Fotó: Matey István

– A Rollet rendszer megbízhatóan, pontosan működik. Egyetlen telefonról több autót is regisztrálhatunk, például az összes családi járművet, vagy egy cég a teljes flottáját, mivel nem feltétel, hogy a parkolásnál a sofőrnél legyen a készülék. A bankkártyás fizetés az OTP rendszerén keresztül történik, tehát annak megfelelően biztonságos – mondta el Fendrik László, a Parkour Technologies Kft. üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette: hosszú távon kiterjesztenék az alkalmazási lehetőségeket, lehetne a Rolleten keresztül tankolni, autópálya-matricát vásárolni és számos más, autóhoz köthető fizetést lebonyolítani.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!