Magyarország

2018.05.15. 17:35

Konzulátust nyitott Izrael Debrecenben

Debrecen - A finn és az orosz konzulátusok mellett az izraeli immár a harmadik ilyen intézmény.

Debrecen - A finn és az orosz konzulátusok mellett az izraeli immár a harmadik ilyen intézmény.

Izrael és Magyarország kapcsolata soha nem volt még annyira jó és sokoldalú, mint napjainkban – mutatott rá Yossy Amrani, Izrael állam nagykövete a közel-keleti ország Piac utcai konzulátusának keddi megnyitásán.

Ez a partnerség egyebek mellett tudományos, kutatási, kulturális és gazdasági együttműködésekre terjed ki. A diplomata arra is felhívta a figyelmet, hogy a most 70 éves Izrael számára nagyon fontos, hogy jelen legyen Debrecenben a konzulátus által. Izrael elhivatottságának jele az is, hogy hosszútávú szövetségre törekszik a cívisvárossal.

Komolay Szabolcs alpolgármester kiemelte: nagy öröm és megtiszteltetés az izraeli konzulátus létrehozása.

Debrecenben több mint 300 izraeli diák tanul, és a közvetlen légi járat beindítása óta háromszoros lett a Debrecenbe jövő izraeliek száma.

Testvérvárosi kapcsolat

Az önkormányzat tervei között az is szerepel, hogy akár konzuli negyed is létesüljön a megyeszékhelyen – vázolta az alpolgármester. Komolay Szabolcs szintén hangsúlyozta, hogy Izrael és Debrecen kapcsolatai kiválóak. Ezt a Rishon LeZionnal 1996-ban kialakított testvérvárosi együttműködés is megalapozta.

Az ünnepség végén prof. Hunyadi László tiszteletbeli konzul és Yossy Amrani megtekintették a kirendeltséget is.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!