Magyarország

2018.04.14. 13:09

Szovjet emlékből csataemlékmű lett a hortobágyi tank

Hortobágy - Átadták a II. világháborúban vívott hortobágyi tankcsata felújított emlékművét.

Hortobágy - Átadták a II. világháborúban vívott hortobágyi tankcsata felújított emlékművét.

Komoly harckocsiütközet zajlott 1944 októberében a Hortobágyon. A németek igyekeztek feltartóztatni, visszaszorítani a támadó szovjet csapatokat, de alulmaradtak. A szovjet győzelem emlékére 1978-ban Hortobágy település határába, a 33-as főút mellé egy olyan T34-es tankot vittek (állítottak magas vasbeton talapzatra), mint amilyenek annak idején ott harcoltak.

A sok turistát vonzó páncélost többször átfestették, mégis lassan elrozsdásodott, egyes részei „eltűntek”. Egy helyi nagyvállalkozó közbenjárására az orosz konzulátus tavaly viszont úgy döntött, hogy biztosítja a teljes körű felújításhoz szükséges pénzt.

Minden emlékművet rendbe hoznak

Dimitrij Baranov, az Oroszországi Föderáció debreceni főkonzulja lapunk kérdésére elmondta: 5 millió forintot adtak erre a célra. A pénzből tavaly ősz óta nemcsak a T34-est és annak talapzatát renoválták, hanem két pihenőpadot, valamint magyar, angol, illetve orosz nyelvű tájékoztatótáblákat is kihelyeztek.

A diplomata úgy fogalmazott, hogy ez az emlékmű a fasizmus elleni küzdelem szimbóluma. A jövőben is minden magyarországi orosz vonatkozású emlékművet rendben fogunk tartani – tette hozzá.

Kamerákkal figyelik a területet

Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere arra emlékezett, hogy a rendszerváltás után egy darabig kérdéses volt a tankemlékmű sorsa. Egyesek szerették volna eltávolítani. Átmenetileg még be is csomagolták. A hortobágyi lakosok azonban kitartottak mellette.

A helyhatóság most éjszakai díszkivilágítás biztosításával és két térfigyelő kamera kihelyezésével járult hozzá a beruházáshoz. Ezen kívül vállalták, hogy a jövőben ők tartják tisztán az emlékmű környékét.

Máris láncait veszítette

A helyszínen járva azt láttuk, hogy a T34-est övező új, még fényes védőláncok közül kettőt máris elszakítottak. Aztán szóba elegyedtünk az egyik helyi lakossal, egy szociális gondozónővel, aki a tankkal szembeni házsorban lakó beteget érkezett meglátogatni. Figéné Jutka úgy fogalmazott, hogy ráfért a felújítás a harckocsira, mert nagyon elhanyagolt volt.

A tank a helyiek szemében mára már sokkal inkább a csatára, mintsem a szovjet győzelemre emlékeztet”

– jelentette ki.

Posta István kertjéből, házának ablakából nap, mint nap közelről látja a zöld tankot. – Annak idején, amikor a rendszerváltás után papírral becsomagolták, és el akarták vinni, én voltam az egyik, aki segített kicsomagolni. Aztán az önkormányzat megbízására, 1993-ban és úgy 2000-ben kétszer is átfestettem – ismertette. Egyetértett azzal a megállapítással, hogy manapság már nem a szovjet győzelem emlékműve ez a harckocsi, hanem sokkal inkább a hortobágyi csatáé.

- Orosz Csaba -


Kicserélt tábla

2012-ben kisebb botrány kerekedett abból, hogy egy szélsőséges szervezet tagjai leszedték a tankemlékmű tájékoztatótábláját, és helyette egy másikat tettek oda, amelyen a Magyar Királyi Honvédség, a Wehrmacht és a Waffen SS katonáit éltették. Az arcukat fekete kámzsával eltakaró tettesek erről egy győzelemittas fotót is megjelentettek egy szélsőjobbos honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!