Magyarország

2018.04.29. 11:20

Kiskerti tennivalók: ültessünk és ápoljunk!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nézzük át, milyen munkának van most itt az ideje a kertekben!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nézzük át, milyen munkának van most itt az ideje a kertekben!

Megkésett, de végre itt az április közepi tavasz. Bálint gazda összegyűjtött néhány ilyenkor aktuális teendőt, lássuk, minek van itt az ideje!

Ültetni-ültetni

Elkezdhetjük a melegigényes zöldségfélék (bab, póréhagyma, mángold, csemegekukorica, kobakosok) magvetését a szabadföldbe. Már kiültethetjük a korai fejes káposzta, a karalábé, a kelkáposzta palántáit, és elvethetjük a bimbóskel magját is.

Most vessük el a kúszónövények (hajnalka, tűzbab, egynyári komló, sarkantyúka, szagosbükköny stb.) magjait. Ezek a növények 2-3 méter magasra is felfutnak, ezért kiválóan alkalmasak a terasz árnyékolására és a lugasok befuttatására. Gyors növekedésükhöz bőséges víz- és tápanyagellátásra van szükségük.

Vessünk a kert sarkába vagy a kerítés mellé napraforgómagot. A kikelő növényeket és beérő tányérokat örömmel fogadják majd télen a madarak.

Ha a pázsitban a téli hónapok folyamán elszaporodtak a mohák, akkor levegőztessük meg a gyepet. Erre a célra kiváló, elektromos árammal működő gépek állnak rendelkezésre. A nagyon mohás foltokra szórjunk ki négyzetméterenként 5–6 dkg oltott mészport, amely csökkenti a talaj savanyodását. A kertekben a mohásodást gyakran az okozza, hogy a környezetben élő fák és bokrok megnőttek és árnyékot vetnek a gyepre. Ezen csak az árnyék csökkentésével lehet segíteni!

Cserepes szobanövények

A cserepes szobanövények átültetésének is most van az optimális ideje! A cserepéből kinőtt növényt emeljük ki, a földet óvatosan rázzuk le a gyökerekről és az elhalt, valamint túlságosan megvastagodott gyökérágyakat vágjuk le. A növény föld feletti részéről is távolítsuk el az elhalt ágakat és leveleket. Szükség esetén most messük meg a szobahárs, a mályvarózsa hajtásait, és ültessük el a növényt nagyobb cserépbe, friss, tápdús és a növény igényeinek megfelelő kémhatású (lúgos vagy közömbös) földbe.

A citrom és egyéb citromféle (narancs, mandarin, grapefruit) fácskákat csak akkor állítsuk ki a szabadba, amikor a tavaszi fagyok biztosan elmúltak!

- balintgazda.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!