Magyarország

2018.04.19. 08:23

Akár ismeretlenekkel is élhetünk egy fedél alatt

Debrecen - Hiába kellene a hozzájárulásunk, anélkül is előfordulhat, hogy idegenek jelentkeznek be lakónak a házunkba.

Debrecen - Hiába kellene a hozzájárulásunk, anélkül is előfordulhat, hogy idegenek jelentkeznek be lakónak a házunkba.

  • Könnyen megeshet, hogy a tudtunkon kívül számunkra teljesen ismeretlen emberek, vagy a korábbi lakók élnek velünk egyazon lakásban – persze csak papíron. Ez több okból is megtörténhet. Leggyakoribb eset az, hogy az egykori albérlő kiköltözés után elfelejti kijelenteni magát a korábbi címről.
  • A Debreceni Járási Hivatal a Napló kérdésére válaszolva kifejtette, évente csaknem hétszáz olyan esetben járnak el, amikor egy ingatlan tulajdonosa úgynevezett lakcím­fiktiválást kér, mivel az ő címére bejelentett ember már nem lakik ott, vagy akár soha nem is élt a lakásban.
  • Ezt a tulajdonos bármikor megteheti, ha tudja bizonyítani, jogtalanul jelentkeztek be hozzá. Ebben az esetben a hivatal nyolc napon belül fiktívvé nyilvánítja a jogtalan bejelentkező lakcímét. A hivatal arra is válaszolt, hogyan kell eljárni akkor, amikor új lakcímet szeretnénk bejelenteni.
  • Elég gyakori jelenség, hogy fiktívvé kell nyilvánítani egyes lakcímeket. Csak a megyeszékhelyen havonta mintegy hatvan ilyen eljárás történik. A Debreceni Járási Hivatal Kormány­ablak Osztálya nem vezet nyilvántartást arról, hogy ezeknek az ügyeknek hány százaléka keletkezik új bejelentkezés elmulasztása miatt, és hány történik a szállásadó tudta nélküli bejelentkezések kapcsán. Előfordulhat, hogy az ingatlan tulajdonosa csak véletlenül szembesül azzal, hogy a beleegyezése nélkül jelentkeztek be az ő címére.

    Kérésre törlik

    Az elmúlt hónapokban lapunk egyik munkatársa is hasonlóan járt, ugyanis két, általa ismeretlen személy levelét is az ő címére kézbesítették. Az egyik akkor derült ki, mikor januárban az adóhivatal értesítést küldött az adóbevallás elkészítéséről, és nemcsak munkatársunk, valamint az édesanyja, hanem egy idegen férfi is megkapta azt. A másik bejelentőről pedig februárban szereztek tudomást, mikor a Nemzeti Választási Iroda a szavazókat levélben értesítette a közelgő választásokról. Ekkor ugyanis már négy borítékot kaptak, és a fent említett férfi mellett már egy nő levelét is hozzájuk kézbesítették.

    Kollégánk ezek után a kormányablaknál érdeklődött arról, hogy ki az a két személy, és miért kapnak leveleket arra a címre, ha nem is laknak ott. Az eset amiatt lepte meg a legjobban, hogy az ingatlan teljes egészében az ő nevén van, ráadásul per- és tehermentes is.

    A nem hiteles tulajdoni lap lekérésekor annyit sikerült kideríteni, hogy a férfi december közepén, míg a nő január végén jelentkezett be. Mivel munkatársunk ezt semmilyen formában nem engedte meg, és a bejelentéshez szükséges papírokat sem írta alá, kérte, töröljék a lakcímnyilvántartásnak azt a részét, amely szerint a két ismeretlen ott lakik. Miután hivatalos iratokkal bizonyította, hogy a ház az övé, nyolc napon belül fiktívvé nyilvánították a két ismeretlen bejelentett lakhelyét.

    Hozzájárulás mindig kell

    A témával kapcsolatban megkérdeztük a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalt is, akik válaszukban kifejtették, hogy a lakcímbejelentést jogszabályban meghatározott adattartalmú bejelentőlapon kell megtenni, amelyet mind a bejelentőnek, mind a szállásadónak saját kezűleg kell aláírnia.

    Hozzátették, az eljárásban a járási hivatal a földhivatali nyilvántartásban ellenőrzi a szállásadó jogosultságát. A bejelentéshez szükséges a lakcímkártya és a személyi igazolvány bemutatása is. Közös tulajdonú ingatlan esetén pedig a tulajdonosoknak, illetve a haszonélvezőnek a hozzájárulása is szükséges. A bejelentéshez szükséges szállásadói hozzájárulást a tulajdonos megadhatja úgy, hogy ügyintézéskor a bejelentkezővel együtt jelenik meg a hivatalban, ügyfélkapun keresztül előzetesen hozzájárul, vagy aláírja a bejelentőlapot.

    Abban az esetben, ha kétséges az aláírás hitelessége, feljelentést is lehet tenni. A tulajdonost azonban csak akkor kell értesíteni a bejelentkezésről, ha előzetesen szállásadói nyilatkozatot tett, és kért erről értesítést.”

    A lakcímet fiktívvé nyilvánító határozat ellen – akár a két érintett ismeretlen is – két héten belül fellebbezhet, amennyiben megkapja a határozatot. Ezeket minden esetben indokolni kell, és csak olyan új tényre hivatkozhat az érintett, amelyről a szállásadónak nem volt tudomása, vagy arra önhibáján kívül eső ok miatt nem hivatkozott.

    - Balogh Réka -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!