Magyarország

2018.02.14. 17:28

Különös szokások ezen a különleges napon

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Manapság a Valentin-napot a szerelmesek napjaként tartjuk számon. Hazánkban az angolszász szokás az 1990-es évektől kezdődően vált ismertté és közkedveltté.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Manapság a Valentin-napot a szerelmesek napjaként tartjuk számon. Hazánkban az angolszász szokás az 1990-es évektől kezdődően vált ismertté és közkedveltté.

A párok Szent Bálint napján, február 14-én megajándékozzák egymást, ezzel a gesztussal is kifejezve az érzéseiket. A népszerű ünnepre virágárusok és ajándékboltok egyaránt felkészülnek, hiszen ezen a napon a legtöbben virágcsokorral és csokoládéval kedveskednek szerelmüknek. Február elején már sokan elgondolkodnak azon, hogy mivel is lephetnék meg kedvesüket, de sokszor még 14-én is azon tűnődnek, hogy mi lehetne a legjobb választás. A virág soha nem lehet rossz döntés, de sokan eltérnek a sztenderdtől és újjal hozakodnak elő Valentin napon.

IDŐUTAZÁS, ELSŐ RANDI. A kreatív pároknak lehetőségük van arra, hogy ne csak emlékezetessé varázsolják a szerelmesek napját, hanem egyedivé is. Az első randevú megismétlése egy kiváló alkalom lehet arra, hogy a felek átbeszéljék a kapcsolatuk alakulását miközben nosztalgiázhatnak.

FINOM FALATOK. A vacsora mondhatni szerves része a szerelmes pillanatoknak, hiszen a közös falatozások még közelebb hozhatják egymáshoz a párokat. Az éttermeknek a kapui nyitva állnak, de az otthoni közös főzés is hangulatos lehet, hiszen akkor nem zavarhatja meg senki sem a meghitt pillanatot.

SZUVENÍR. Februárban kevés olyan üzlettel találkozunk, ahol a beltéri dekoráció ne emlékeztetne minket a Valentin-napra. Szívecskékkel, lufikkal árasztják el a boltokat, de természetesen számos ajándéktárgy is készül a szerelmesek napjára, amivel egymásnak kedveskedhetnek. Itthon egyaránt népszerűek a kulcstartók, a plüssfigurák és a fényképalbumok. Akadnak olyanok is, akik nem megvásárolják, hanem saját kezűleg készítik el a dísztárgyakat, ezzel is hangsúlyozva azt, hogy milyen fontos számukra a párjuk.

KÖZÖS PROGRAM. Sokszor egy közös séta többet jelent, mint egy plüssfigura, vagy egy doboz csokoládé. Ezért vannak párok, akiknek Valentin-napon az a legfontosabb, hogy együtt legyenek és jól érezzék magukat

JAPÁN. A Valentin-napot a második világháborút követően az ott állomásozó amerikaiak terjesztették el a szigetországban. Ott két hónapra tagolódik: február 14-én a lányok és nők nemcsak a szerelmesüket ajándékozzák meg (lehetőleg) saját készítésű csokival, hanem apjukat, testvérüket, barátjukat és főnöküket is. Ezért cserébe a férfiaknak március 14-én illik az egy hónappal korábbi édességet egy fehér csokival viszonozni (innen ered a nap neve: White Day, azaz fehér nap).

FRANCIAORSZÁG. A szabadosság napja volt a nők számára, akik ezen a napon akár ki is léphettek házastársi kötelezettségeikből. Ez azt jelenti, hogy meg is csalhatták férjüket, akinek mindehhez még jó arcot is kellett vágni.

OLASZORSZÁG. A szerelmes fiatalok egy hídon vagy vízparton állva, egy arra alkalmas helyre lezárnak egy lakatot, amin a monogramjuk, esetleg fényképük is rajta van, majd egy titkos kívánsággal együtt a vízbe dobnak egy-egy, a lakathoz tartozó kulcsot.

FINNORSZÁG. A szerelmesek helyett ezen a napon inkább a barátok ünnepelnek, apró kártyával, képeslappal, kisebb ajándékkal megemlékezve a barátságról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!