Magyarország

2018.02.03. 10:01

Időjárás-jelentés - 2018. február 2.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nagy részének időjárását a Skandináv-félsziget déli része fölött örvénylő ciklon alakítja. A hozzá tartozó hullámzó frontrendszer a Skandináv-félszigettől Német- és Lengyelországon át egészen a Földközi-tengerig húzódik. Az említett tájakon többnyire erősen felhős vagy borult az ég, az északi és nyugati területeken havazik, délebbre, délkeletre az eső esik. Kevesebb a felhő és naposabb az idő a Pireneusi- és a Balkán-félsziget térségében, ott inkább anticiklonális hatások érvényesülnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi, északkeleti részén általában -3 és -15, helyenként -18, -20 fok között változik. A középső tájakon enyhébb az idő, arrafelé többnyire 1 és 7 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A legmelegebb délen, délkeleten van, ahol a kora délutáni órákra 10, 18 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását a fent említett hullámzó front alakítja, folytatódik a többnyire borult idő többfelé csapadékkal.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Erősen felhős, illetve borult lesz az ég, és többfelé várható csapadék; eleinte főként eső, csak a hegyekben, illetve a Nyugat-Dunántúlon lehet havas eső, havazás, majd éjszaka már a Dunántúlon síkvidéken is számíthatunk havazásra. A Dél-Alföldön ugyanakkor egy-egy zivatar is kialakulhat. Szombaton a Dunántúlon havazás, havas eső, a középső országrészben havas eső, eső, a Tiszántúlon eső valószínű. Éjszaka a szél mindenütt északira, északnyugatira fordul, kezdetben néhol, szombaton több helyen meg is erősödik. Szombaton a késő délutáni óráktól a keleti határnál a szél ismét délire, délnyugatira fordul.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton az ország nagy részén általában 1 és 5 fok között alakul, de délkeleten 6, 8 fok is lehet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!