Magyarország

2018.01.28. 09:37

Rizst vagy burgonyát?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az életmódváltásban kardinális pont, hogy mit és mennyit eszünk.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az életmódváltásban kardinális pont, hogy mit és mennyit eszünk.

Érdekes módon a burgonya fogyókúra idején sokaknál kerül tiltólistára, míg a rizst bátran fogyasztjuk. Mi ennek az oka? Melyik valójában a jobb választás? – teszi fel a kérdést a Nosalty gasztroportál.

Attól függetlenül, hogy milyen étrendről legyen is szó – gondolok itt a legtöbb fogyókúrás „divatdiétára”, a szintén előtérben lévő inzulinrezisztencia, vagy akár a fitnesz életmód étrendjeire – valamilyen oknál fogva a főbb szénhidrátforrások között szinte kivétel nélkül a rizs különféle típusait szeretik kiemelni, javasolni. Ezzel ellentétben a burgonya egy fajta mostohagyerekként vagy feledésbe merül, vagy könnyen kerül a tiltott/kerülendő kategóriába.

Forma-forma

A rizs és a burgonya esetében is a szénhidrát, azon belül is a keményítő az elsődleges energiaforrás. Ha általánosságban vizsgáljuk a rizs és a burgonya glikémiás indexét – aminek szerintem azért nincs feltétlenül értelme, mert az egy időben fogyasztott ételek, vagy a felhasznált olaj, de akár az ételkészítési eljárás is változtathat ezen –, azt látjuk, hogy glikémiás indexük kb. ugyanannyi.

Ha burgonyát fogyasztunk, növeljük a napi C- és B6-vitamin bevitelünket, valamint javíthatunk kalcium-, kálium- és foszforbevitelünkön is. Bár a burgonya is tartalmaz némi vasat, a rizskörettel ennek többszörösét is fedezhetjük, magnézium és cinktartalmuk pedig nagyjából megegyező.

Mennyibe kerül?

Vegyünk figyelembe még egy – nem táplálkozásélettani – jellemzőt, az árat. Nyár elején a burgonya nagyjából 2-300 forint/kg-os áron kapható, amennyiben úgy használjuk fel, még tisztítási veszteséggel sem kell számolnunk, hiszen ilyenkor még nem szükséges hámozni. Ebben az esetben kb. 75 forint lesz egy adag burgonya ára. A rizs esetében már nagyobb a szórás, hiszen nem mindegy, hogy A vagy B rizsről, jázmin, vagy akár basmatiról, esetleg arborioról beszélünk, de az árak 300 és 1200 forint között helyezkednek el, tehát ha egy közepes árfekvéssel kalkulálunk, akkor egy adag főtt rizs 60 forintba fog kerülni. A rizsnek és a burgonyának is vannak előnyei, nem szabadna egyik élelmiszert sem kiszorítanunk az étrendünkből. Figyeljük a mennyiségeket, kerüljük a túlzásokat a gyakoriságban is: burgonya legfeljebb kétnaponta szerepeljen a családi menüben, de a rizs se legyen kizárólagos választásunk.

Variáljuk a felhasználás módját, akár új receptek kipróbálásával, így biztos, hogy mindenki örömmel fogja a rizst és a burgonyát is fogyasztani a családban.

HBN


Megegyező kalóriatartalmak

A burgonya 100 grammja 94 kcal, ami 2,5 g fehérjéből és 18-20 gramm szénhidrátból tevődik össze, attól függően, hogy nyári vagy téli burgonyáról beszélünk (ez a különbség az újkrumpli magasabb víztartalmának köszönhető).

A rizs energiatartalma a fehér rizs esetén 353 kcal, 7,4 gramm fehérjével, illetve 77,5 gramm szénhidráttal. Igen ám, de valós összehasonlítás csak akkor tehető, ha mindkét köretből átlagos adagokban gondolkozunk: ez burgonya esetén 300 gramm, míg a főzés során körülbelül két és félszeres mennyiségre dagadó rizsből 80 gramm, tehát egy adag főtt burgonya 282 kcal-t, 7,5 gramm fehérjét és 54 gramm szénhidrátot, míg egy adag főtt fehér rizs szintén 282 kcal, de az összetevők alapján 5,9 g fehérjét és 62 g szénhidrátot tartalmaz.

Tehát kalóriákban ugyanott vagyunk, de egy adag burgonya fehérjetartalma kicsit magasabb, míg szénhidráttartalma kicsit alacsonyabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!