Magyarország

2018.01.21. 17:11

Így pakoljunk a hűtőnkbe

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy kis odafigyeléssel az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük, sőt, akár a maradékokból is készülhet finomság.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy kis odafigyeléssel az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük, sőt, akár a maradékokból is készülhet finomság.

A családi, baráti összejöveteleket általában nagy lakomák kísérik. Ilyenkor igazi nagy feladat minden alapanyagnak és elkészült ételnek megfelelő helyet találni – még a legnagyobb hűtők is szűkössé válhatnak. A menü megtervezésekor azt is érdemes átgondolni, hogy – egészségünk védelme és az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében – melyik maradékot tudjuk biztonságosan felhasználni, illetve a felhasználásig hol és hogyan tároljuk biztonságosan az ételeinket.

Felülre a sütiket

„A nagybevásárlást követően – hasonlóan az éttermek konyháihoz – érdemes külön tárolni a nyers húsokat, halakat, külön a zöldséget és a gyümölcsöt és külön a fogyasztásra kész élelmiszereket” – tanácsolja Budai Nikoletta, az LG háztartásigép-szakértője. A hagyományos hűtők felső polcán kevésbé van hideg, ezért ott a süteményeket célszerű elhelyezni. Fontos úgy becsomagolni a nyers húsokat és halakat, hogy a belőlük kicsepegő lé ne érintkezzen más élelmiszerekkel.

A főtt ételeket csak azt követően rakjuk hűtőbe, ha legalább szobahőmérsékletűre hűltek. A kellemetlen szagok elkerülése érdekében rendszeresen ellenőrizzük, nincs-e romlott élelmiszer a hűtőben, tiszta-e a belső tér, az aromásabb ételeket pedig alaposan csomagoljuk be.

Maradékból mákosguba

A megfelelő tárolás kulcsfontosságú ahhoz is, hogy elkerüljük az élelmiszer-pazarlást. A száraz, de nem dohos pékáruból panírmorzsa készíthető, a megmaradt kifli vagy kalács pedig remek mákosguba-alapanyag lehet. A már több napos hideg sülteket ne próbáljuk úgy „megmenteni”, hogy salátának használjuk fel, és még ebben az állapotukban napokig tároljuk. A majonézes saláták, nyers tojással készült ételek néhány nap után akkor is veszélyessé válhatnak, ha ízük, állaguk, szaguk még nem ad okot a gyanakvásra. A főtt ételek esetében a fő szabály az, hogy hűtőben is legfeljebb két-három napig tároljuk, fogyasztás előtt pedig alaposan forrósítsuk át. A savanyú káposztás, paradicsomos ételek – savanyúbb kémhatásuknak köszönhetően – tovább eltarthatók, viszont a halak gyorsan romlanak, ezért frissen fogyasztandók. A halászlé jól bírja a fagyasztást, de fogyasztás előtt alaposan forraljuk át.

Okos megoldásokkal

Az okoshűtők elterjedésével ma már azon sem lepődünk meg, ha a hűtőnk adja le a rendelést a kifogyott élelmiszerekből… Az olyan különleges megoldások, mint a hűtőajtón elhelyezett kisebb ajtó, vagy adott esetben koppintásra átlátszóvá váló üvegajtó az energiatakarékosságot és az ételek frissen tartását szolgálják, hiszen nem kell kinyitni a készülék ajtaját, és ezzel kiengedni a hideget ahhoz, hogy meggyőződjünk a hűtőnk tartalmáról.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!