Magyarország

2018.01.25. 16:29

„Álkaritatívokra” nincs szükségük

Debrecen - A Soros-tervet elutasító nyilatkozatot szavazott meg a városi képviselő-testület.

Debrecen - A Soros-tervet elutasító nyilatkozatot szavazott meg a városi képviselő-testület.

Az illegális bevándorlás rendkívül súlyos biztonsági kockázatot jelent Európa országaiban. Az Európai Unió bevándorláspolitikájának lényege, hogy a különböző tagországok területén az egyre növekvő lakossági ellenállás ellenére az illegális bevándorlókat felső határ nélküli kvóták formájában szükséges elhelyezni – fogalmaz az az előterjesztés, amely által elutasító nyilatkozatot fogadott el csütörtökön a debreceni önkormányzat képviselő-testülete.

Az élénk vitával kísért közgyűlési javaslat szerint összehangolt, szervezett intézkedési tervvel állunk szemben, melyet nemcsak uniós vezetők, hanem olyan magyarországi csoportok is támogatnak, melyek a Soros György által képviselt ideológiát, az általa létrehozott szervezetek szemléletét képviselik. Magyarország kormánya, a települések felelős vezetői és honfitársaink elsöprő többsége több alkalommal határozottan és egyértelműen kiállt a kötelező betelepítési kvóta alkalmazása ellen – szögezi le a testületi indítvány –, egyértelmű álláspontunk, hogy mi magunk, magyarok dönthetjük el, hogy kivel szeretnénk együtt élni, és mely társadalmi jelenségektől kívánunk elhatárolódni.

Nem bélyegzünk meg senkit, az azonban a legfontosabb, hogy a városban béke, biztonság, nyugalom legyen, mivel csak akkor tudunk a fejlesztésekkel foglalkozni”

– hangsúlyozta dr. Papp László, Debrecen polgármestere. Leszögezte azt is, hogy Debrecen toleráns város, és örömmel látja, hogy a Debreceni Egyetem ötezer külföldi diákja jól érzi itt magát. A nyilatkozatot az Európai Unió feltétlen híveként, a jogszabályokat tiszteletben tartva, Európa és hazánk biztonsága iránt aggódva kezdeményezte. Széles Diána alpolgármester arra is figyelmeztetett, hogy Magyarország jövőjéről és a keresztény Magyarország megőrzéséről van szó – a keresztény értékekről és gyökerekről, amelyeket meg kell védeni. A közgyűlési tanácskozás élénk vitájában az ellenzék is kifejtette a nézeteit (a DK-s Varga Zoltán például még alufólia „védősisakot” is bevetett), míg Balázs Ákos, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője arra is rámutatott, hogy az illegális migráció a gyerekeinkre is hatással lehet. Papp László polgármestertől azt kérte, tegyen meg mindent Debrecen nyugalmáért, hogy nyugodtan tekinthessünk a jövőbe.

Varga Zoltán | Fotó: Matey István

Debrecen az egyik legnagyobb menekülttábornak korábban helyt adó városként a mindennapi életből ismeri az illegális migrációval járó társadalmi kockázatokat. A közgyűlés már 2016 szeptemberében kiállt a kötelező betelepítés elutasítása mellett. A népszavazás irányt mutatott Debrecen vezetőnek is, és Papp László polgármesterként továbbra is elsődleges fontosságú feladatának tekinti a népszavazáson megerősített egységes debreceni álláspont képviseletét. A debreceniek fellépésének és a kormány támogató döntésének köszönhetően a debreceni menekülttábort bezárták. Ez a döntés visszaadta a város nyugalmát, és segített abban, hogy az egyik legiztonságosabb megyeszékhelyként a város és a helyi gazdaság fejlesztésére lehessen fordítani az itteni energiákat.

Az Európai Parlament 2017. november 16-án határozott a bevándorlók befogadására és szétosztására irányuló javaslatról. A döntés a bevándorlók érdekei alapján fogalmazódott meg, kötelező betelepítési rendszert vázol, amely felső idő- és létszámhatár nélkül, az összes bevándorló elosztásáról rendelkezik. A javaslat emellett bevezetné az úgynevezett szponzorizáció intézményét is, amely értelmében ha egy civilszervezet elvállalja egy adott menedékkérő megsegítését, akkor a civilszervezet székhelye szerinti országba történő áthelyezés előnyt élvez.

Fotó: Matey István

Magyarországon több nagyvárosban, így Debrecenben is elkezdődött azoknak a „civil” szervezeteknek a szervezése, amelyek Soros György támogatását élvezik. Az ilyen szervezetek esetében azonban, figyelemmel az eddigi tapasztalatokra, fennáll a veszélye annak, hogy szerepet vállalnak az illegális migráció szervezésében és támogatásában. – Debrecen polgármestereként meggyőződésem, hogy a városban nincs szükség az illegális bevándorlást támogató álkaritatív szervezetekre – hangsúlyozza Papp László. A város a költségvetéséből jelentős összeget fordít szociális célokra, s a valódi civil tevékenységet végző szervezeteket értékelik és támogatják.

Mindezek miatt azt javasolta, hogy a közgyűlés utasítsa el az illegális bevándorlók korlátok nélküli, kötelező, kvóták alapján történő betelepítését, valamint a betelepítés végrehajtására irányuló Soros-tervet. Elutasítja a kérdéskörben létrejött társadalmi állásponttal és a helyi közösségi érdekekkel ellentétes tevékenységet végző, a Soros-terv és a kötelező betelepítés végrehajtását segíteni kívánó szervezetek térnyerését, bevándorlásszervező irodák működtetését. Támogatja, hogy Magyarország kormánya a helyi közösségi érdekekkel ellentétes, a települések jövőjét veszélyeztető törekvések ellen szükség szerint jogszabályok megalkotásával vagy kezdeményezésével is fellépjen. Az előterjesztést 28 „igen” és 3 „nem” szavazattal fogadta el a képviselő-testület. Határoztak többek között egy Kossuth téri országzászló felállításáról is, valamint, hogy egy Wesselényi utcai ingatlan ideiglenesen ingyenes használatba vehet a Hajdú-Bihar Megye és Debrecen Nyugdíjas Szervezeteinek Szövetsége.

HBN–VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!