Magyarország

2018.01.06. 08:47

Agyrázkódást, törést is szenvedtek a madarak

Hortobágy - A téli, hidegebb hónapokban sem áll meg az élet a hortobágyi Madárkórházban.

Hortobágy - A téli, hidegebb hónapokban sem áll meg az élet a hortobágyi Madárkórházban.

A szilveszteri petárdázás, a tűzijáték nemcsak házi kedvenceinket, hanem a vadon élő madarakat is megzavarja. Ha sötétedés után – amikor már elrejtőztek a nappal aktív madarak – riasztják fel őket, menekülés közben könnyen megsérülhetnek. Debrecenből így került be újév napján a Hortobágyi Madárkórházba az a fiatal karvaly is, aminek az egyik szárnyán a felkarcsontja eltört.

Éjszaka, vélhetően a szilveszteri hangzavar miatt próbált elmenekülni az egyébként nagyon jól repülő ragadozó, és üvegfalnak csapódott. A törését a kórházban dr. Déri János állatorvos ellátta, az intézmény dolgozói pedig ellenőrzik, utókezelik a többi „pácienssel” együtt.

Bajba kerülhetnek

Télen a természet is visszahúzódik egy kicsit, de nem áll meg teljesen az élet. A növények nyugalomban vannak, a nálunk költő madarak nagy része elvonul telelőhelyére, de azért akad bőven a hideg időben is madár, ami bajba kerülhet – tudtuk meg a madárkórházban jártunkkor.

– A hűvös időben mindig akad legyengült madár, de gyakoriak a közúti balesetben elütöttek is. Gépkocsival leginkább fiatal szárnyasok ütköznek, mert ők még nem ismerik fel a gyorsan mozgó jármű veszélyességét. Gyakran előfordul az is, hogy a menedékül szolgáló facsoport vagy bokor épp az út túloldalán van, s oda tartva pont a jármű elé repül a madár – tájékoztatott dr. Déri János.

Bár a vadon élő állatok egy idő után megszokják a gépjárműforgalmat, csak akkor, ha az kiszámítható, ezért is fontos, hogy tartsuk be a megengedett legnagyobb sebességet vezetés közben! – tanácsolják. Ha így teszünk, kivételes esetben kerül bajba közúton idősebb madár, egyéb állat – tette hozzá Konyhás István igazgatóhelyettes.

Az éj a mumus

Éjszaka még nagyobb a veszély az utakon, főleg a baglyok kerülnek bajba, de szerencsére ők a kis tömegük miatt általában kisebb sérüléseket szenvednek. A kórházban lévő erdei fülesbagoly az agyrázkódáson kívül „csupán” a lábán sérült meg, így pár nap múlva szabadon engedhető – számoltak be róla a kórház dolgozói. A városban más veszélyforrások is leselkednek a madarakra. A nagy üvegfelületek becsapják a tájékozódóképességüket és nekirepülhetnek, agyrázkódást szenvedhetnek, vagy szárnyuk, esetleg gerincük törhet.

HBN


[related-post post_id="3659635"]

[related-post post_id="3714588"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!