Magyarország

2017.06.18. 09:43

Fotók: A zene és a tánc után „kivirágzott” a Tisza

Tiszafüred - Sokan érkeztek távoli településekről is a kérészrajzás apropóján szervezett közösségi eseményre.

Tiszafüred - Sokan érkeztek távoli településekről is a kérészrajzás apropóján szervezett közösségi eseményre.

A helyi értékeket középpontba helyezve, csodálatos természeti környezetben rendezte meg Tiszafüred a Tiszavirág ünnepet szombaton. Esővel, széllel indult a nap, ám a délután közepére már a nap is ki-kisütött, és ez egyre több érdeklődőt csalogatott ki Tiszaörvényre, a Tisza-tó partján felállított színpad elé. A város és a környező települések művészeti és hagyományőrző csoportjai szórakoztatták a közönséget, akik a színpad körül felállított faházakban a tájegység különlegességeit kóstolhatták. Zám Lajosné, az eseményt szervező művelődési központ vezetője elmondta, hogy az esemény egyik célja a közösségépítés, közösségformálás egy olyan vidám esemény keretében, amely a középpontjában a Tisza egyedülálló természeti jelensége, valamint a körzet értékeinek bemutatása szerepel. Mindennek jegyében alkalmuk volt a baráti közösségeknek főzésre, a kicsiknek a környezettudatos életszemlélet kialakítására a hulladékok válogatva gyűjtésére játékos formában.

Ingyen az ártéri úton

A helyszínen túl, mégis miért is kapta a tiszavirág nevét az ünnep? Egyrészt az időpont választása miatt, hiszen a hároméves iszapban lévő fejlődésük után ezekben a napokban jönnek fel a mélyből a kérészek, hogy elvégezzék a néhány órányi felszíni életük célját, a párosodást és a peték rakását, hogy aztán a halak és a madarak táplálékául szolgálva élettelenül hulljanak a vízre. Estéhez közeledve elő is jöttek a kérészek, igaz, a Tisza-tónak az eseményhez közeli részén csak kis számban. Ám akik részt vettek a közeli kikötőkből szervezett kérésznéző túrák egyikén, ők már valódi rajzást láthattak. A délután másik, sokakat vonzó programja az ártéri sétaút végigjárása volt, amelyet ezen a napon látogatójegy ellenében ingyen tehettek meg a vendégek.

HBN-KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!