Magyarország

2017.06.07. 12:30

Bea jelmondata: „Nem SM kétségbe!”

Debrecen - Társa a szklerózis multiplex, immár 14 éve. Megtanult vele élni.

Debrecen - Társa a szklerózis multiplex, immár 14 éve. Megtanult vele élni.

„Bea vagyok, 54 éves SM-beteg. 14 évvel ezelőtt derült ki a betegségem, igaz, nem szokványos módon. Nagyon fájt a fejem, szédültem, megindult a tejelválasztásom, ami két esetben lehetséges: akkor, ha valaki terhes, illetve ha hipofízis daganata van. Szakképzett nővérként, s akkor már fogamzásképtelenként tudtam, baj van. A koponya MRI kimutatta a hipofízis jóindulatú daganatát, és azt, hogy a fehérállomány mindkét féltekéjébe számos SM-lesio van. A diagnózisom sokkolt engem. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy ültem otthon szó szerint a sarokba kuporogva, és olvastam újra és újra a leletemet, de nem bírtam értelmezni. Az első gondolatom az volt, hogy „agydaganat”. A másik az, hogy na, szép, nem fogok tudni vezetni. Aztán éktelen nevetésben törtem ki, mert végiggondolván nemcsak a vezetési képességemet veszítem el, hanem mindent, ami fontos volt nekem, s talán az életemet is.”

Tudta, hogy az ember életében vannak fontossági sorrendek, de ha képbe kerül egy komoly betegség, akkor ezek megváltoznak, és talán az a bizonyos távol is közelebb kerül. Bea is mérleget vont az élete történései felett, de abban biztos volt, hogy a fiai miatt erősnek kell maradnia. Nagyon hamar kiderült, ki a barát a bajban. A férje azonnal elvált tőle, de a gyerekei, akik akkor már 21-17 évesek voltak, mindenben támogatták.

„Társam lett”

– A társas kapcsolataim 90 százaléka eltűnt mellőlem. Volt olyan ismerősöm, aki azt mondta „van két halálos betegséged, és kozmetikába meg szoláriumba jársz?”. Nem tudta, hogy a barnaságom nem szoláriumszín, hiszen az SM nem tűri a meleget; a látszólagos vidámságom pedig egy álarc arra hivatva, hogy távol tartsa tőlem pontosan az ilyen negatív és irigy embereket.

A hipofízis daganatom hormonkezelésre eltűnt. Én pedig választottam magamnak egy mottót: Nem SM kétségbe!"

A vidámság kell!

– Bevallom, nagyon nehéz betartani, mert időnként érik olyan dolgok az embert, amik kicsit megingatják a hitét. Nem könnyű ezzel élni, bár én a szerencsések közé tartozom, enyhe lefolyású a betegségem. Ezzel kelek, ezzel fekszek. Társam lett az évek során. Amikor el voltam keseredve, s jöttek a gondok, én tollat ragadtam, és írni kezdtem. Először leírtam az életem első 40 évét, a barátnőm titkárnője gépelte, azt mondta, Danielle Steel ismeretlen műve, közben pedig az én életem volt. Mostanra tudom, mi az én utam, írok, részese vagyok a gyerekeim életének, és egy tőlem betegebb embert ápolok. Próbálok pozitív maradni, sokáig aktív életet élni. Ha válaszolnom kellene, mit tanácsolnék a sorstársaimnak, azt mondanám, őrizzék meg a vidámságot az életükben, keressék meg azt, ami boldoggá teszi őket, szeressék a családjukat. A család, legyen az bármilyen kicsi, a szeretetével erőt ad! Eltelt 14 év, én nehezen néztem szembe a sorstársaimmal, majd meghallgattam egy dalt, amit ráadásul szintén egy sorstársam énekelt, és én abba a dalba beleszerettem. Elhatároztam, meghívom őt Debrecenbe az SM-klub gyűlésére, hogy énekelje el nekünk az Ezerarcú társ című dalt, amely rólunk szól, nekünk szól és egy sors­társunk énekli. Csodálatos volt élőben hallgatni, és én azóta internetkapcsolatban vagyok az énekes Nagy Zolival, s a zeneszerző Dávid Péterrel, ugyanis a fejembe vettem, hogy az SM-dal hivatalosan az SM-himnusz, ezért nem csak a magyar betegekhez szól, vigyük tovább országhatárokon is túl! Erdély az első állomás, olvastam az ottani SM-betegek közösségéről, a szervezés folyamatban van. Ha az ember előtt bezárul egy ajtó, soha nem tudhatja, milyen új, és talán szebb ajtó nyílik meg előtte.

HBN


Sokan őrzik titokként az idegrendszeri károsodást okozó sclerosis multi­plex diagnózisát, amíg tehetik, mert féltik munkájukat és nem szeretnék, ha betegként kezelnék őket. Ugyanakkor a mielőbbi diagnózis és a minél korábbi kezelés lehet a kulcsa annak, hogy jobb életkilátásokat nyújthassanak a betegeknek – hangzott el Gödöllőn, ahol az SM világnapján kétszázan vettek részt a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által szervezett országos sorstárstalálkozón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!