Magyarország

2017.04.14. 16:01

Vízválasztó

<em>Komoly erőpróbát kreált magának az Orbán-kormány, s most még nem lehet tudni, hogyan végződik a kötélhúzás. Amit napok óta érzékelni lehet: a felsőoktatási törvénymódosításra a reakciók messze túlnőttek az elvárható mértéken. </em>Égerházi Péter írása.

Komoly erőpróbát kreált magának az Orbán-kormány, s most még nem lehet tudni, hogyan végződik a kötélhúzás. Amit napok óta érzékelni lehet: a felsőoktatási törvénymódosításra a reakciók messze túlnőttek az elvárható mértéken. Égerházi Péter írása.

Ám ezekhez még közel sem teljes intenzitással társul a civil szervezetek működését érintő tervezett módosítás miatt várható tiltakozás. Együtt a kettő azért már erőn felüli vállalásnak tűnik még a nagyot álmodni merőknek is. Mi az internetadó ezekhez képest, annak bevezetése elől mégis meghátrált a kormány a tiltakozás hatására. Ám éppen emiatt is van most nehéz helyzetben, hiszen az újabb visszakozás „papírkutyát” csinálna belőle, csakhogy az sem kifizetődő, ha köti az ebet a karóhoz. Mindenesetre nehéz jó megoldást találnia, de most már egye meg, amit főzött.

Miután az illiberalizmus ellenzői meglehetősen elszántnak látszanak, ráadásul régen érzékelt nemzetközi nyomás is nehezedik az Orbán-­kabinetre, akár vízválasztó is lehet a CEU és a civilek megrendszabályozása a magyar belpolitikában. Hogy aztán ebből, hogyan tud kijönni, az még kérdéses, mint az is, hogy mit hoz ez nekünk, egyszerű magyar állampolgároknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!