Magyarország

2017.01.25. 11:50

Igazi különlegességeket láthatunk Vörsön

Vörs - Európa-szerte nincs párja a somogyi falu, Vörs különleges templomi betlehemének.

Vörs - Európa-szerte nincs párja a somogyi falu, Vörs különleges templomi betlehemének.

Egy község Somogy megyében, a Marcali járásban. Templomi betlehemét minden évben ötven négyzetméteres területen építik fel. A zarándokok még február 2-ig (naponta 9-17 óráig) ellátogathatnak a Vörsi Betlehemhez.

Természetes anyagból

1948-ban épült először Vörs­ön betlehem, akkor még csak kis méretben. Az 50-es években egy kezdeményezés hatására a vörsi templom Jézus Szíve oltárát lebontották, és annak a helyére egy nagyobb méretű betlehemet építettek. 1988-ban Futó Péter vette át az építését, akkoriban még csak a jelenlegi, 50 négyzetméteres méretének körülbelül a fele volt. A gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból áll benne.

Az alapanyagokat a vörsi és a szomszédos települések lakói biztosítják ingyenesen. Mivel a bibliai életkép mérete pár éve már nem növelhető tovább a templom adottságai miatt, ezért az építői a részletek komolyabb kimunkálására fordítanak nagyobb figyelmet. Az utóbbi években Futó Péter háttérnek egy három négyzetméternyi, Betlehem városát ábrázoló festményt készített, és felújíttatta a festett gipszfigurákat is. A vörsi különlegességet évente 40 ezren keresik fel, sokan a határainkon túlról is – tájékoztatta a Naplót Mód Miklós plébános.

Stílusosan éppen a Flórián tér 1. alatt található a településen a Tűzoltószertár és -kiállítás. A 70 m2 alapterületű helyiségben „A tűzvédelem a századfordulón” című állandó kiállítás látható. A bemutatott anyag nagy része a Budapesti Múzeum gyűjteményéből származik.

HBN–KE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!