Magyarország

2016.10.29. 11:38

Protestáns hősök - új könyv jelent meg a magyar reformáció nagy alakjairól

Budapest - Protestáns hősök címmel megjelent a magyarországi reformáció ötven nagy alakjáról szóló kötet, amelyet pénteken Budapesten mutattak be.

Budapest - Protestáns hősök címmel megjelent a magyarországi reformáció ötven nagy alakjáról szóló kötet, amelyet pénteken Budapesten mutattak be.

Faggyas Sándor a könyv szerkesztője ismertette: a kötetben nem történelmi, irodalmi tanulmányok, hanem rövid, közérthető, személyes hangvételű portrék olvashatók egykori protestáns írókról, prédikátorokról, tudósokról, politikusokról tizenhét mai protestáns szerző tollából. A könyv alapkoncepciója - tette hozzá -, hogy ne történelmi eseményeken, hanem a történelmet formáló személyiségeken keresztül mutassa be a magyarországi reformáció ötszáz évét.

Ha az elmúlt ötszáz év magyar történelméből "kivennénk a protestánsok nagyjait", nem maradna magyar történelem - fogalmazott Faggyas Sándor.

A kötet szerkesztője és szerzői minden évszázadból tíz embert választottak, például a magyar nyelvű irodalom első nagyjait, mint Sylvester Jánost, az első teljes magyar Újszövetség fordítóját, Heltai Gáspárt, a magyar széppróza egyik első mesterét. Helyet kaptak a kötetben a történelem olyan fontos alakjai, mint I. Rákóczi György fejedelem és felesége, Lorántffy Zsuzsanna, Bethlen Miklós, Kossuth Lajos, Tisza István. Készült portré a magyar irodalom olyan protestáns nagyjairól is, mint Balassi Bálint, Kazinczy Ferenc, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor, Jókai Mór és Mikszáth Kálmán. A 20. század nagy alakjai közül például Ordass Lajos evangélikus püspök, Hamvas Béla és Németh László író kapott helyet a könyvben.

Viztéz Ferenc irodalmár, aki kilenc portrét írt a kötetbe, a bemutatón arról beszélt, hogy a szerkesztői instrukció értelmében egyszerre igyekeztek olvasmányos és adatokban gazdag portrékat alkotni, amelyek ugyanakkor személyes hangvételűek. A portrék sajátossága, hogy szólnak a megrajzolt alakról, arról, hogy milyen, és arról is, hogy milyennek akar látszani, emellett árulkodnak a portrékészítő látásmódjáról és arról a szándékáról is, hogy üzenjen valamit a megrajzolt képpel.

Hozzátette: a kötet célja, hogy megéreztesse az olvasókkal a protestantizmussal együtt járó nemzeti azonosság, identitás élményét, hiszen valamennyi portrén átsüt ezeknek az embereknek a haza és a magyar nyelv iránti szeretete.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!