Magyarország

2016.10.20. 16:45

Kvótareferendum - Elfogadta a népszavazásról szóló közleményét az NVB

Budapest - A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elfogadta az október 2-ai országos népszavazásról szóló közleményét.

Budapest - A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elfogadta az október 2-ai országos népszavazásról szóló közleményét.

Az NVB-nek törvényben előírt kötelezettsége a népszavazás eredményének közzététele; a közleményt a testület a honlapján és a Magyar Közlönyben hozza nyilvánosságra.

A választási bizottság október 11-én állapította meg a népszavazás eredményét a magyarországi szavazóköri jegyzőkönyvek, a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét rögzítő jegyzőkönyv alapján. Az eredménymegállapító határozat ellen hétfőn 16 óráig lehetett jogorvoslati kérelmet benyújtani, ám ilyen nem érkezett, így az eredmény jogerőssé vált.

Az NVB ezek után csütörtök délutáni ülésén elfogadhatta a népszavazás eredményéről szóló közleményét, amely tartalmazza a népszavazás részletes adatait.

A kormány által kezdeményezett népszavazás kérdése úgy szólt: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A népszavazáson a voksolásra 8 272 625 választópolgár volt jogosult, közülük 3 646 334-en vettek részt. A referendum érvénytelen lett, mivel a szavazásra jogosultak kevesebb mint fele voksolt érvényesen.

A 3 643 055 szavazólapból 224 668 (6,17 százalék) érvénytelen volt. A 3 418 387 érvényes szavazólapból (ez az összes választópolgár 41,32 százaléka) "igen" szavazat volt 56 163 (az érvényesen szavazók 1,64 százaléka), "nem" szavazat pedig 3 362 224 (az érvényesen szavazók 98,36 százaléka).

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!