Magyarország

2016.07.31. 11:41

Hogyan bánj a pénzzel?

Budapest - Mind a 40 ezer példány elfogyott az első magyar pénzügyi-gazdasági tankönyvből.

Budapest - Mind a 40 ezer példány elfogyott az első magyar pénzügyi-gazdasági tankönyvből.

Az utolsó darabig elfogyott az „Iránytű a pénzügyekhez” című – középiskolák számára ingyenesen megrendelhető – tankönyv első 40 ezer példánya. A Pénziránytű Alapítvány felajánlásának köszönhetően szeptembertől a diákok több mint 250 gimnáziumban és szakképző intézményben vehetik kezükbe az ország első pénzügyi-gazdasági tankönyvét.

Sokakat érdekel

Az iskolák fokozott érdeklődése bizonyította, hogy a tananyag valóban hiánypótló, s hozzájárul a köznevelés tartalmi megújításához. A középiskolai pedagógusok továbbképzési programja iránt szintén a vártnál nagyobb érdeklődés mutatkozott, így augusztus végétől újabb 22 tanfolyamra jelentkezhetnek az érdeklődő tanárok. Az ünnepélyes könyvbemutatón Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke rámutatott: a gazdasági-pénzügyi válság és a devizahitelek sújtotta társadalomban létfontosságú, hogy a lakosság megtanuljon eligazodni a mindennapi pénzügyek világában. A Pénziránytű Alapítvány e cél érdekében hirdette meg, hogy a középiskolák a június 30-ig tartó időszakban (az első negyvenezer példány erejéig) ingyenesen juthattak hozzá a hiánypótló kiadványhoz.

Gyakorlati példák

Az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv a hétköznapi életből ismert gyakorlati problémák, „esettanulmányok” felől indulva mutatja be a gyerekeknek, fiatal felnőtteknek a mindennapi pénzügyek és a gazdaság működésének fontosabb összefüggéseit, ezáltal ösztönözve a diákokat a tapasztalati úton szerzett ismereteik rendszerezésére és alkalmazására. A pénzügyi kérdésekhez kötődő szempontok és kihívások alaposabb megismertetése érdekében a tankönyv – visszatérő motívumként – egy átlagos magyar család életének történetén, döntési helyzetein keresztül jeleníti meg az adott fejezet témáját, ezzel is még inkább személyessé és átélhetővé téve a tárgyalt jelenséget vagy gazdasági folyamatot. A könyv fontosabb fejezetcímei is a szerzők szándékáról árulkodnak: Mindennapi pénzügyeink, Piacgazdaságban élünk, A mindenható pénz, A vállalatok, Az állam, A pénzpiac mindenkit összeköt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!