Magyarország

2016.01.30. 14:30

Szorító mellkas, látászavar

Debrecen - A 40 évesnél idősebb nőknél gyakoribb a hipertónia.

Debrecen - A 40 évesnél idősebb nőknél gyakoribb a hipertónia. Hazánk felnőtt lakosságának legalább egyharmada magasvérnyomású, és ez a változás a legnagyobb kockázati tényezője a keringési betegségeknek. Télen gyakoribb a stroke és az infarktus - kezdte előadását dr. Jenei Zoltán, a Debreceni Egyetem docense az orvosok és gyógyszerészek számára a magasvérnyomásról és kockázatairól szóló konferencián. A több száz fős hallgatósága előtt dr. Jenei Zoltán hangsúlyozta, hogy általában a magasvérnyomás kezelésére már kiváló eszközök állnak rendelkezésükre. Az életveszéllyel nem járó hipertónia nem igényel kórházi ellátást, vérnyomás csökkentése a fokozatosság elve alapján történjen. Kiváló gyógyszerek vannak, viszont több betegnél tapasztalták már, hogy az életveszély elhárítására szolgáló sprayt is használják. Ez ebben az esetben nem javallott segítség. Az életveszélyes állapot a 180/120-as vérnyomás értéktől állhat elő, kísérő tünetei lehetnek a vese- és retina elégtelenség. A nőknél és ott is leginkább a 40 év feletti korosztálynál gyakoribb. Komoly problémára utalhat, ha például a magasvérnyomás mellé mellkasi fájdalom, fulladás, látászavar, hányinger, izzadás, orrvérzés és halálfélelem is társul. Ilyenkor a vérnyomást azonnal csökkenteni kell.

Magasabb életkorban

A rendezvény másik előadója, dr. Alföldi Sándor, a budapesti Szent Imre kórház főorvosa a hipertónia és a terhesség kapcsolatáról beszélt. Ez a kórkép, a terhességek mintegy 10 százalékában fordul elő, az oka pedig azzal magyarázható, hogy a nők már magasabb életkorban vállalnak gyermeket. Az áldott állapotkor jelentkező hipertónia egészségügyi kockázatot jelent az anya és a magzat számára is - fejlődési rendellenességhez, koraszüléshez vezethet. A terhes nők egy része életük korábbi szakaszából hozta magával a magasvérnyomást. Ha ilyen van, akkor a már használt vérnyomáscsökkentőt lehet továbbra is szedni. Az előadó kitért az otthoni vérnyomásellenőrzés fontosságára is. Mint mondta, az eredmények értékelésekor figyelembe kell venni az úgynevezett fehérköpenyes (orvosnál magasabb) és a maszkírozott (otthon magasabb) hipertónia esetleges meglétét. A terhesség ideje alatt 120/70, a végén 125/80 tekinthető normális értéknek.

HBN-KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!