Magyarország

2015.11.20. 08:22

Marad letakarva a Golgota

Debrecen - Pákh Imre úgy fogalmazott, továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást.

Debrecen - Pákh Imre úgy fogalmazott, továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást.

Mint arról beszámoltunk, a Forster-központ kulturális javak bizottsága (kjb) szeptember 14-i ülésén foglalkozott a Golgota védetté nyilvánításával, ám hiába érdeklődtünk kitartóan, semmilyen tájékoztatást nem adtak az állásfoglalásról. Csütörtökön (tegnap) azonban, amikor az említett festmény hivatalosan is bekerült a védetté nyilvánított alkotások listájába, megérkeztek a válaszok.

A Forster-központ levele szerint, a kjb állásfoglalása már többszöri érdeklődésünk időszakában megszületett, ám a hivatali honlapon „gyakorlati okok miatt” nem jelent meg. Megjegyzik: a közlést – ami máskor mindig időben megjelent – kötelezően nem írja elő jogszabály. Akárhogyan is, a Forster-központ válaszában az áll, a műtárgyfelügyeleti iroda mint elsőfokú hatóság már október 22-én kiadta határozatát a Golgota védetté nyilvánításáról. Megemlítik azonban azt is, hogy (a kjb által kiadott) „állásfoglalás a kirendelt szakértői vélemény kiegészítését javasolta, elsősorban a legfrissebb szakirodalmi eredmények figyelembe vételével”.

A lepel marad!

Pákh Imre a Hajdú-bihari Naplónak telefonon az eljárásról szólva úgy fogalmazott, információi szerint „a kjb nem ajánlotta a Golgota védetté nyilvánítását. Állítólag csak nagyon ritkán fordult eddig elő, hogy a szakmai grémium véleményével ellentétes döntés szülessen”. A gyűjtő hangsúlyozta, továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást.

– Már megfellebbeztük a Forster-központ vezetőjénél a határozatot, bár ez a helyzet kissé arra a viccre emlékeztet, amikor a bíró, a hóhér és az esküdtszék is egy személyben ugyanaz az egy ember… – mondta, hozzátéve: már most tudja borítékolni, hogy nem járnak sikerrel.

– Amennyiben ez így lesz, az ügyvédeim tovább keresik a lehetőségeket – tette hozzá a műgyűjtő, aki addig nem szándékozik a Déri Múzeumban kiállított alkotásról a leplet eltávolíttatni, amíg azt meg nem veszi a kormány, vagy ki nem kerül a védett alkotások köréből. – Még mindig reménykedem, hogy történik valami pozitív fordulat – mondta Pákh Imre, aki csütörtökön Debrecenben járt, s kollégánk a városházán látta. Ő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, egy ismerősével találkozott ott, aki nem a polgármester volt.

A másik kép

A Forster-központ válaszából kiderült még egy érdekesség, jelesül, hogy a Golgotával együtt a Krisztus Pilátus előtt védetté nyilvánítását is tárgyalták, és hasonló tartalmú állásfoglalást adott ki a kjb: „a szakvélemény kiegészítését javasolta”. A Krisztus Pilátus előtt azonban mégsem került fel a védetté nyilvánított alkotások listájára…


Kik tettek ajánlást a bizottságban?

A kulturális javak bizottsága kilenctagú testület, amelynek egy-egy tagja

  • a Magyar Tudományos Akadémia,
  • a Magyar Művészeti Akadémia,
  • a Magyar Nemzeti Múzeum,
  • az Országos Széchényi Könyvtár, - a Szépművészeti Múzeum,
  • a Magyar Nemzeti Levéltár, - a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetsége,
  • a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, valamint
  • a Forster Központ jelölése illetve felkérése alapján látja el a testületi feladatait.

  • Debrecen - Pákh Imre a Hajdú-bihari Naplónak azt mondta, a lepel csak két esetben hullhat le a Munkácsy festményről.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!