Mikor hull le a lepel a Golgotáról és a döntésről?

Bár együtt a trilógia, mégsem látható mindhárom alkotás
Bár együtt a trilógia, mégsem látható mindhárom alkotás - © Fotó: Matey István
Debrecen – Pákh: a Golgota addig marad lefüggönyözve, amíg le nem állítják a védetté nyilvánítást.

Több mint egy hónapja bordó függönyt láthat a Golgota helyén a Munkácsy-terembe látogató a Déri Múzeumban. Hogy meddig marad ez így, az elsősorban a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ döntésétől függ, ők mondják ki ugyanis, hogy Munkácsy Mihály ikonikus festményét védetté nyilvánítják-e vagy sem. A kormány az eljárást még júniusban kezdeményezte, ám ez idáig nem született döntés, annak ellenére, hogy a Forster-központ kulturális javak bizottságának szeptember 14-i ülésén a Golgota védetté nyilvánítása volt az első napirendi pont.

Hiába érdeklődtünk azonban az elmúlt időszakban többször is a hivataltól e-mailben és telefonon, lapzártánkig semmilyen választ nem kaptunk, ahogyan a kép tulajdonosa és a Déri Múzeum sem kapott még tájékoztatást.

– A Golgota addig marad letakarva, amíg a védetté nyilvánítási folyamatot le nem állítják, vagy a központ úgy nem dönt, hogy elutasítja a védetté nyilvánítást. Ha azonban védetté nyilvánítják, akkor perelni fogok – jelentette ki a Naplónak nyilatkozva Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő, aki már nem kíván az MNB-vel tárgyalni a kép eladásáról, ám továbbra sem zárkózik el az elől, ha valaki a kormányból érdemben megkeresi őt.

HBN­–SZFÁ
hirdetés