Magyarország

2013.06.04. 18:19

Árvíz - Vasárnaptól tetőzhet a Duna Fejér megyében

Székesfehérvár, 2013. június 4., kedd (MTI) - Fejér megyében a Duna előreláthatólag az eddig mért legmagasabb vízállás közelében tetőzik vasárnap vagy a jövő hét elején - hangzott el a Fejér Megyei Védelmi Bizottság keddi rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

Székesfehérvár, 2013. június 4., kedd (MTI) - Fejér megyében a Duna előreláthatólag az eddig mért legmagasabb vízállás közelében tetőzik vasárnap vagy a jövő hét elején - hangzott el a Fejér Megyei Védelmi Bizottság keddi rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

Kiss Jenő, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei üzemmérnökségének vezetője elmondta, hogy a Duna teljes megyei szakaszán, valamint a váli és a Szent László-vízfolyásnál kedd reggel óta elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak. A folyó adonyi vízmércéjénél 739 centiméter volt az eddig mért legmagasabb vízállás, amit a mostani árhullám megközelíthet.

A vízügyi szakember hangsúlyozta, hogy gyorsan növekvő és csökkenő vízszintre számítanak, rövid ideig lesz komoly terhelés a töltéseken, ami megkönnyítheti a védekezést. A kulcsi, rácalmási és dunaújvárosi magas partoknál azonban okozhat gondokat az árvíz, mert a löszfal az árhullám gyors levonulását követő lassabb talajvízmozgás miatt elmozdulhat.

A Dunán levonuló árhullám a megyében Ercsit, Adonyt, Kulcsot, Rácalmást, Dunaújvárost, Kisapostagot és Baracsot érinti közvetlenül. Az önkormányzatok védekezési feladatait a vízügyi igazgatóság egy-egy szakemberrel segíti.

Dorkota Lajos kormánymegbízott közölte: a rendkívüli védelmi bizottsági ülésen 21 pontos intézkedési tervet fogadtak el, a legfontosabb feladat az emberélet megmentése, az anyagi kár mérséklése és a közművek védelme. Kiemelt feladat lesz az árterekben engedély nélkül vagy engedéllyel épített házakban élők mentése, őket szerdán és csütörtökön értesítik a rendkívüli helyzetben szükséges teendőkről.

Kiemelte: az ideiglenes védművek kialakításához 100 ezer homokzsák áll rendelkezésre, ebből eddig 13 ezret igényeltek az önkormányzatok.

Magosi Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató jelezte, hogy megerősítik a főügyeletet és a műveletirányítást, valamint szükség esetén a hivatásos tűzoltók készenléti szolgálatát. Az érintett települések védekezési feladatait egy-egy nagy tapasztalattal rendelkező katasztrófavédelmi tiszt segíti majd a helyszínen, akik kihirdetett veszélyhelyzet esetén átveszik a védekezés irányítását a településvezetőktől.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!