Magyarország

2013.06.05. 17:58

Árvíz - Rekordvízállásra készül Nagymaros, Kismaros és Szob

Nagymaros, 2013. június 5., szerda (MTI) - Soha nem látott mértékű áradásra, kitelepítésére készülnek Nagymaroson, Kismaroson és Szobon - mondták az érintett független polgármesterek szerda délután az MTI-nek.

Nagymaros, 2013. június 5., szerda (MTI) - Soha nem látott mértékű áradásra, kitelepítésére készülnek Nagymaroson, Kismaroson és Szobon - mondták az érintett független polgármesterek szerda délután az MTI-nek.

Petrovics László, Nagymaros polgármestere arról adott tájékoztatást, hogy noha most is több százan erősítik a gátat, minden erőfeszítésük ellenére legalább egy házsor komoly veszélybe kerül, az ott lakóknak átmenetileg költözniük kell, mert a várható, 7,3 méteres vízszint 16 centiméterrel meghaladja majd az eddig mért legmagasabb értéket.

Az evakuálás a 12-es út és a folyó között elterülő üdülőövezetben nyolc állandó lakost és az ideiglenesen ott tartózkodókat érintheti majd.

"Időben kezdtünk védekezni az árvíz ellen, az illetékes szervektől minden segítséget megkapunk, mégis versenyt futunk az idővel" - mondta a város vezetője.

Poldauf Gábor, Kismaros polgármestere úgy fogalmazott: a valaha tapasztalt legsúlyosabb árvízi helyzetet éli meg a település. "Éjjel-nappal építi a gátat 90-130 ember, ott vagyok magam is, de a szombatra jelzett, 7 métert bőven meghaladó vízszint ellen nehéz felvenni a harcot" - mondta.

Néhány család már megkapta a kitelepítésről szóló határozatot, ám egyelőre nem akarnak kiköltözni - jegyezte meg Poldauf Gábor.

Remitzky Zoltán, Szob polgármestere is azt mondta: a mostanihoz hasonló mértékű veszélynek még sohasem voltak kitéve. Hatalmas erőkkel védekeznek, ám mivel Szob kavicsos alapra, sóderpadra épült, a víz alulról mossa alá a várost. Ezért azt a módszert alkalmazhatják, hogy minden veszélyeztetett ingatlant körberaknak homokzsákokkal. Negyven vagy 42 házat így is elönt majd a Duna.

Az önkormányzat már elvitette a zeneiskolába az érintett családok bútorait, két házból ki is költöztek a lakók, ha pedig jön a víz, a többiek is el kell hagyniuk lakhelyüket. Az érintettek rokonokhoz vagy önkormányzati férőhelyre mehetnek majd.

A Duna 2-2,2 méterrel a parti sétány fölött csap át hamarosan, holott 3 méterrel alatta szokott lenni - érzékeltette a várható víztömeg nagyságát Remitzky Zoltán.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!